• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rura do subwoofera

• Autor wątku Autor wątku zook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Co myślicie o zastosowanou 5cm (średnica) rury b-r do głośnika STX-22. Czy będą słyszalne jakieś świsty, zawirowania powietrza? Buda ma mieć 18,5L strojona na 40Hz.
Jęsli jakiś inny b-r jest lepszy to napiszcie jaki.

a to fakt u mnie nawet 58 mm nieco pogwizdywało z 16 cm głośnikiem o niedużym wychyleniu.. (bardzo denerwujace)

70mm to minimum dla 20cm głośnika nigdy wiecej nie zaszkodzi.
Arek.

warto dodac ze wytlumienie tez zmniejsza efekt dzialania br wiec zarazem i swisty i to dosyc znacznie

Kudłaty, ale to też taki kompromis ;]
Spada efektywność dołu...
Jeśli nie walczymy z podbiciej i jest to możliwe to najlepiej jest dać po prostu rurke o większej średnicy :)

ja mam 6cm i 25 cm glosnik i dopiero przy dosc znacznej glosnosci srednica br daje o sobie znac.
Jezeli br bedzie zaokraglony to te 70mm spokojnie wystarczy.

wektor, kwestia strojenia jeszcze ...
ja mam 18sw i 72mm na styk jest...
(profilowany of koz)

Ogólnie chodzi o zbudowanie jak najmniejszego suba na głośniku 22 cm. Może obudowa zamknięta? Czy kstoś to już próbował? Głośnik raczej do obudowy otwartej, ale czy w zamkniętej też zagra?

no w zamkniętej 18.5 f3 ma zawrotne 95hz to chyba trochę za dużo ;)

[ Dodano: 2006-04-24, 18:11 ]
eXe napisał:
Ja mam 22 stx i świszczy przy 72 mm, zastanawiam sie czy nie kupić 80 mm :)
jeśli świszczy to chyba nie ma co się zastanawiać

mam suba Reoddai'a ,60 l closed plyta wior 22 mm i wzmocnienia dosc solidne,bez wytlumienia/max wytlumienie i gra ładnie. od 35 hz cos slychac,40 hz juz dosc dobrze,od 45 jest sieczka.

wygłuszenie powoduje powiększenie akustycznie obudowy, więc może w tym tkwi cała tajemnica, że jeśli budujemy z cienkich desek, to należy zrobić nieco(bardzo nieprecyzyjne określenie) obudowę i wtedy wytłumić ją watoliną, natomiast jeśli dechy są pożądne to nie wytłumiamy a robimy budy jak w symulacjach.

Może pisząc ten post powinienem zacząć od tego, że subwoofer, który chcę zrobić ma być uzupełnieniem do moich satelitek (tutaj link: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=7161). Chcę zaprojektować coś w jak najmniejszej obudowie z ok 20 cm przetwornikiem. Zwracam się do was bo nie mam wielkiego doświadczenia i nie słyszałem wielu głośników. Zależy mi aby to była obudowa zamknięta bo lubię dzwięk jaki się z takich obudów wydobywa. B-r od biedy może być.

Powrót