• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Słuchawki do wzmacniacza lampowego

Reakcji
0
Witam! Jestem w trakcie budowy wzmacniacza OTL na lampkach 6S19P-W i E88CC :grin: Wzmacniacz będzie już sobie radził z słuchawkami od 32ohm ale im więcej tym lepiej... Moje pytanie do Was jest następujące: Jakie słuchawki polecacie do tego wzmacniacza? (ewentualnie do innego lampowego który może w przyszłości będę budował) Na słuchawki mam mało bo ok 200zł... Podejrzewam że będzie ciężko coś kupić w 300ohm za tą kasę ale może jest coś o czym nie wiem... Proszę o opinie.

za taka kase to nie ma tak naprawde nic ekstra. mozesz sprowadzic grado sr-60 zza oceanu

To nie musi być ekstra... Ja na części do wzmacniacza chcę wydać max 400zł wiec na słuchawki nie wydam więcej niż na wzmacniacz... Chodzi mi o to czy jest coś rozsądnego w tej cenie?

obawiam sie, ze wydanie wiecej na sluchawki niz na wzmacniacz przyniosloby lepszy rezultat... ;) no ale mniejsza o to. Sa jeszcze creative aurvana live!, ktore wielu osobom sie niesamowicie podobaja. to ponoc to samo co denon ah-d1001 - ten sam produkt fostera. Ja osobiscie ich entuzjasta nie jestem - glownie za bas o nienaturalnej barwie - chociaz z mocnym wykopem, wycofana srednica i sybilujaca gora. jednakze za podobna cene chyba nic w polsce lepszego sie nie dostanie. no chyba ze sprowadzisz sobie te grado - ale i one nie sa bez wad - w szczegolnosci nieco rozlazly bas i lekko podbita gorna srednica.

O tych creative myślałem i kilka osób właśnie je polecało... Szkoda że w 32ohm pracują :cry: To ile bym musiał wydać na sensowne słuchawki?

sensowne to pojecie mocno wzgledne. jak dla mnie to od grado sr-60 dopiero zaczyna sie jakiekolwie granie. mozesz pomyslec o HD595, chociaz mi osobiscie nie do konca pasuja - slaby bas, bynajmniej nie chodzi o jego ilosc - bo w tym przypadku jest akurat ok, a o jakosc - monotonny i taki "subwooferowy". osobiscie bardzo mi sie podobaja HD25, ale te to zagraja porzadnie nawet z mp3playera. minusem jest mala scena. rzucajace na kolana sa jak dla mnie Denony AH-D5000 - ale to juz dosc wysoka polka, ale z nimi to bym jak najbardziej widzial jakas lampke. Nie pozostaje Ci tak naprawde nic innego jak posluchac paru modeli i dobrac cos pod siebie. W ostatecznosci kupuj w ciemno. Niestety ze sluchawkami nie ma latwo - kazde maja swoje wady - w szczegolnosci duze nierownomiernosci ch-ki czestotliwosciowej i jednemu bardziej podejdzie para X, a innej osobie sluchawki Y. Nie ma jednej na to recepty.

hd555 używane może ci się uda kupić za 200zł
hd595 nie kupisz za 200zł chyba że takie co walec po nich przejechał
creativy też słyszałem mnóstwo opinii, kosztują od 150-do 200zł ale są 32ohm
grado sr-60 to jedyne sensowne słuchawki dla ciebie z tym że nówki kosztują 290zł a używane około 230zł

Chyba sie zdecyduje na Creative Zen AurVana bo też wiele osób je poleca i jak na drugie słuchawki w mojej karierze to będzie postęp :mrgreen:

Posłuchaj ich zanim kupisz. Ja słuchalem różnych słuchawek w cenie < 200..250zł. W końcu kupiłem zwykłe S. HD 202 za trochę ponad 100, bo mi brzmieniowo najbardziej odpowiadały. jedna wada - nie są wentylowane.

maxdila napisał:
grado sr-60 to jedyne sensowne słuchawki dla ciebie z tym że nówki kosztują 290zł a używane około 230zł
Znajomy sprowadził sobie SR80 z USA, wyszło to jakieś 230 czy 240zł, SR60 wyjdą pewnie poniżej 200zł bo dolar spada. Te polskie ceny Grado są chore.

A ja polece SHP8900 od Philipsa. Imho za 160zł nie ma lepszych słuchawek (przynajmniej takich nie testowałem) - a to było za czasów jak kosztowały 200zł. A czytałem na HiFi.com.pl, że np. KOSSy HR-40 czy coś takiego ;) Są jakąś rewelacja, a nie dorastają do pięt tym Philipsą.

No ale to wg mnie :)

Philips raczej nie... W gre wchodzi creative i grado sr 60 :mrgreen: chyba ze jeszcze jakas ciekawa propozycja sie znajdzie :razz:

UR-40 rewelacja? no chyba jak ktos lubi rozmulony bas niczym alpierd... to juz lepiej kupic koss ksc 75, bo kosztuja grosze, a i graja lepiej... ;) SHP8900 nie znam, ale tez raczej nie spodziewalbym sie rewelacji - wiekszosc twierdzi zgodnie, ze Aurvana Live! sa od nich lepsze...

Jak na razie co raz bardziej jestem nastawiony na grado sr 60 niz na creative ale ich jeszcze tez nie skreśliłem bo są dużo tańsze... Dziś uruchomiłem wzmacniacz i nic się nie paliło i nie kopciło :mrgreen: Jutro klika poprawek wprowadzę, pomierzę wszystko, podłączę po sygnał i zobaczę czy w ogóle coś sie z niego wydobywa :razz:

kurde jak już mowa o kosach to może PORTA PRO słuchaweczki pierwsza klasa, przez wiele lat były uważane za słuchawki referencyjne przez nie jeden niemiecki miesięcznik audio, ja sam ich używam od kilku lat i po prostu nie mogę się z nimi rozstać dźwięk cud miód i orzeszki
wad nie mają, jedynie sie można przyczepić do długości kabla i out-door'owego wyglądu
impedancja dosć ciekawa bo 64ohm, cena ~120-160zł

maxdila: malo sluchales i dlatego :P. gora powycinana, bas okropnie dudni... naprawde lepsze od nich sa chociazby KSC 75, a o SR-60 juz nawet nie wspominam, bo to juz zupelnie inna bajka - tym bardziej patrzac przez ich cene w stanach...

Porta Pro to chyba jedne z kilku najbardziej przereklamowanych słuchawek. Niewygodne, jakieś takie chybotliwe :P i grają bez rewelacji. Nie jest tak źle jak pisze Caleb, ale naprawdę szału nie ma. Wg. mnie lepiej od nich grają nawet HP8900 Philipsa.

no nie przesadzalbym z tym przereklamowaniem - to po prostu sluchawki do sprzetu przenosnego i tam znajduja jak najbardziej zastosowanie. uzywanie ich w domu i to na dodatek z lampa jest mocno przesadzone - bo do tego celu sa lepsze sluchawki. co do komfortu to nie jest zle - duzo gorzej sie imo sprawuja jakiekolwiek clip-ony czy neckbandy. zreszta za 100zl cudow oczekiwac nie mozna, ale tez nie slyszec ich wad to mnie troche dziwi... to tak jakby napisac ze zestaw arn-150+pj jest bez wad...

Powrót