• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Słuchawkowy OTL

Reakcji
0
Drugie moje dzieło lampowe.
Na razie przymiarki, pierwsze lutowanie, przelutowanie dwóch kondensaorów na spód, bezpiecznik z trafa pójdzie do obudowy, potencjometr również pójdzie do obudowy, wstępnie chassis, wszystko tylko pukładane luźno.
Wszelkie uwagi mile widziane...

W trakcie postępujących prac będę zamieszczał następne fotki.

Podobno ten wzmacniacz miał mieć problem ze słuchawkami 32om - nieprawda - gra pięknie.

1_f.jpg

2_f.jpg

3_f.jpg

4_f.jpg

5_f.jpg

Może i gra, ale jak masz dostęp do oscyloskopu to podejrzyj przebiegi i zobacz czy Ci się nie wzbudza..

Nie mam :(
Na czym miało by polegać wzbudzanie się?
Gra czysto, a przy braku sygnału wejściowego nie słychać żadnego brumu, trzasków, etc..
Poza tym trafo jest daleko od lamp i do tego podniesione nad chassis.
Jak to inaczej sparwdzić?

Dla mnie praca z lampami bez oscyloskopu to jak jazda na koniu bez siodła... Można, tylko że nie do końca o to chodzi..

A Indianie? :flapper:
Oczywiście nie o to chodzi, pytanie brzmi: jak sobie poradzić bez niego (oscyloskopu)?

Pierwsze uruchomienie po poskręcaniu i brumi.
Na panelu przednim wyłaczniki do żarzenia (główny) i anodowego.
Czy zamontowanie blachy (na zdjęciu zaznaczone czerwoną linią) pomoże?
Po odkręceniu płytki i podniesieniu brum znika...
file.php

file.php

Brum zażegnany - zmieniłem umiejscowienie płytek i transformatora.
Został tylko szum (dosłownie szumi przy maksymalnym zgłośnienie).
W linii: gramofon AKAI AP-D40, przedwzmacniacz Monacor SPR6, żeczony wzmacniacz słuchawkowy, słuchawki Sennheiser HD 203.
Co może być przyczyną szumu i jak go zlikwidować?
file.php

file.php

Nie ma brumu ani przydźwięku tylko delikatny szum (zarówno z kondensatorami C11(A) jak i bez nich).

Weryfikacja objawów po porządnym poskręcaniu:
- szumu nie ma
- brum jednak jest - odkręcenie przewodu z masy z części wzmacniacza (z lampami) nic nie daje...

Powrót