• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sample" podzespołów elektronicznych

Reakcji
0
Wpadłem na pomysł dodania do swojego uni cyfrowej regulacji głośności. Zdecydowałem, że pga2311 będzie do tego celu najlepszy. Po krótkich poszukiwaniach okazało się, że jest problem z ich dostępnością w Polsce. Na stronie producenta http://www.ti.com/product/pga2311 można wybrać "free sample", czyli darmową próbkę. Ktoś próbowałem już czegoś takiego? Jak jest z kosztami przesyłki i cłem?

Z cłem jest tak, że jeżeli wartość przesyłki wynosi do 150 € przesyłka jest traktowana jako "towar o niewielkiej wartości", tym samym nie podlega cłu. Jeżeli chodzi o VAT przesyłki o wartości do 22 € także mu nie podlegają, natomiast, cytuję, "zwolnienia od podatku, (...), nie stosuje się jednak do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego (w tym również za pośrednictwem internetu)." Ale nie wiem też czy elektronika nie podlega jakiejś dodatkowej opłacie celnej.

A co się stało że nie wysyłają? Czy ogólnie ta firma nie wysyła już do Polski?

Nie wysyłają bo cwaniaczki ciągnęły sample na potęge a później gonili to na allegro. Sample owszem dostaniesz jak jesteś firmą i robisz jakieś prace projektowe, czasem daja też studentom. Ogólnie temat sampli nie tylko u nas ale wszędzie i w niemalże każdej firmie jest już bardziej kontrolowany i zbyt chęnie nie rozdają. Kryzys ;).

Natrafiłem już wcześniej na problemy, kazali podać podczas rejestracji nazwę firmy i branżę. Więc chyba już niestety nic z tego nie będzie. No chyba, że wydział elektroniczny politechniki mi jakoś pomoże :)

wysla Ci pod warunkiem ze podasz adres uczelni - no i wypadalo by zeby to jej pracownik odebral :)

TI wysyła sample, sam odbierałem kilka razy, jedyne co trzeba, to e-mail z niezarejestrowana domena, np firmowy. Sample wysyła również ST, Microchip i National Semiconductor, z wiekszych korporacji tylko Analog Device ma opory przed wysyłaniem sampli do polski.

Sample wysyła również maxim z elektronicznych potencjometrów mają np ds1802 ale pewnie mają też coś lepszego e-mail tak jak już koledzy wcześniej pisali niepubliczny (dostawca internetu uczelnia firma) wysyłka DHL gratis dostawa 5-7dni od zamówienia.

Mi osobiście udało się otrzymać sample od microchipa, maxima i Vishay'a.
Na każdym koncie jestem zarejestrowany na e-mail uczelni (agh).

arti4-92 Jakie dane podałeś że otrzymałeś sample z TI? Próbowałem dwukrotnie zamówić układy ale za każdym razem otrzymywałem e-mail zwrotny informujący, że sample muszą zostać zamówione przez profesora/promotora/etc.

z TI dostawałem kilka razy sample ale w okresie 2003-2006. Zamawiałem jako student PWR na prywatny adres. Teraz nie wiem jak jest.

Mi osobiście udało się otrzymać sample od microchipa, maxima i Vishay'a.
Na każdym koncie jestem zarejestrowany na e-mail uczelni (agh).

arti4-92 Jakie dane podałeś że otrzymałeś sample z TI? Próbowałem dwukrotnie zamówić układy ale za każdym razem otrzymywałem e-mail zwrotny informujący, że sample muszą zostać zamówione przez profesora/promotora/etc.

To co przy rejestracji jak ci w duszy gra oraz właśnie email z domeną której niema w bazie, miałem publicznego emaila, z niezarejestrowana domena, ale potem ktos musiał zarejestrowac podobnego emaila i niema już sampli dla mnie, ostatnie samle jakieś 8 miesięcy temu odebrałem.

Dodam, że można kilka razy zamówić ten sam uklad(w jednej paczce), ta metoda zamowilem 8 TAS5121

Powrót