To dziwne że tak uważasz ... komentowanie innych to myśl przewodnia tego forum. A jak ktoś pisze że tranzystory mocy (wyjściowe) nie mają wływu na dzwięk to niestety nie moge się z tym zgodzić i właśnie dlatego wyrażam opinie że SW w tym momencie nie ma racji.
Dalej ... tematem postu sa Tranzystory Sankena. Ja pisząc to porównanie do Sankenów i OnSemi opieram się na tym, co robiłem na dokładnie tym samym układzie. Dobrze wiesz że w moim pierwszym P3A siedziały MJW1302/MJW3820 które od Ciebie dostałem, a potem zmieniłem je na Tohbiby 2SA1302/2SC3820 i dobrze wiesz jak bardzo byłem zdziwiony tą olbrzymiąróżnicą. Teraz do tego samego ukąłdu włożyłem Sankeny i różnica pomiędzy Tohibami a Sankenami była bliska tej, jaka była pomiędzy OnSemi a Toshibami.
Kolejna sprawa ... Tranzystor wejściowy nijako mówiąc łopatologicznie kluczuje moc zasilacza w wyjścia czyli w kolumny. Jego podstawowymi parametrami jest moc, prąd bazy i prąd kolektor-emiter. I zgoda z Tobą esho ... MJL15003/4 sa mocniejsze... ale co z tego skoro post jest o Sankenach ?? Ja mówiłem to, co przeżyłem, a nie gadam że MJLki są mocniejsze ... ja tego nie wiem. Poza tym jak coś zaczyna prabowac w klasie A, a prąd spoczynkowy to 20mA to nie jest problemem wyciskanie z tego olbrzymich mocy... tylko kosztem czego. Jedno jest pewne ... PA300 ma opinie potwora mocy który nie bardzo chce grać jako szerokopasmowiec, za to Sankeny mają opinie jednych z najlepszysz tranzystorów do Audio na świecie
[ Dodano: 2005-12-10, 10:09 ]
i Adam ... może byćtak że wsadzisz nowe trany i tez się zakopcą ... Miałem do czynienia z tym wzmacniaczem i szczerz powiem że nie rozumie dlaczego do takiego "syfu" wsadzili Sankeny. Ale skoro juz tak jest, to polecam postprawdzac sterujące, ze żródeł prądowych. I sprawdź czy wyjść nie masz pozwieranych ...