• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SATORI 2-way - w małym ciele wielki duch

Reakcji
0
Potrzeba zbudowania małych podstawkowych kolumn wynikła w trakcie urządzania w domu salonu z przeznaczeniem do słuchania muzyki i oglądania filmów.

Fronty będą zrobione (aktualnie już działają ale w tymczasowych obudowach) na podstawie projektu Pawła i Piotra:
Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

System kina domowego wymaga jednak minimum 5-ciu, a najlepiej 7-miu kolumn. A więc brakło reszty….

Pomocną dłoń wyciągnął do mnie pawel_luk1 proponując pomoc w zbudowaniu podstawkowych kolumn satelitarnych o naturalnym, wysokiej klasy brzmieniu.
Wybór padł na głośniki SB Acoustics SATORI TW29RN-B i SATORI MW13P-8.

Paweł zainspirowany kolumnami Xavian Bon Bonus stworzył projekt :

Aktualnie skrzynki są w trakcie budowy i na bieżąco będę wrzucał ich widoki.
Nadmienię, że trochę odbiegłem od projektu Pawła, po pierwsze zastosowaniem zamiast MDF, litego dębu 15mm grubości. Ściankę frontową pogrubiłem jeszcze od wewnątrz MDF-em 10mm co dało razem front 25mm.

A oto pierwsze efekty budowy

i dalej z zaokrąglonymi kantami - to jest kolejna moja modyfikacja do projektu Pawła i mam nadzieję, że nie ma mi za złe… ;)

No co Ty. Zaokrąglenia na krawędziach są wskazane ze względów akustycznych. Zawsze to mniejsze dyfrakcje. :)

Ostatnia edycja:
O kurtka, ale pieknosci, bardzo mi sie podobaja. Juz jakis czas chodza za mna takie monitorki. Kto wie moze sie sam skusze.
Nie wiem do konca jak bedzie obrabiany BR. Jezeli moge niesmialo cos doradzic. Jezeli sciana jest wykonana z litego drewna to staram sie chodzac rury BR jak najglebiej i samo wyjscie BR zaokraglic frezem.
Pewnie tez i tak bedzie front obrabiany - nie wiem.
Bardzo ladniusie.

O kurtka, ale pieknosci, bardzo mi sie podobaja. Juz jakis czas chodza za mna takie monitorki. Kto wie moze sie sam skusze.
Nie wiem do konca jak bedzie obrabiany BR. Jezeli moge niesmialo cos doradzic. Jezeli sciana jest wykonana z litego drewna to staram sie chodzac rury BR jak najglebiej i samo wyjscie BR zaokraglic frezem.
Bardzo ladniusie.

Ja widziałem to inaczej - tak aby krawędź rurki było widać od frontu, jak w Xavianach.
Z tym, że tu miedź bedzię IMHO lepiej prezentować się z dębem, niż rurka aluminiowa w Xavianach.

A gwizdania i furczenia portu (tu akurat portów :)) bym się nie obawiał. Przecież to jest 13cm i w normalnym odsłuchu wiatru z portu nie będzie...

Piotrze bardzo ładnie, ale łyżka dziegciu - klejenie drewna w poprzek słoju i wzdłuż zawsze kończy się tak samo - zapracuje, sklawiszuje, albo pęknie....
Zobacz jak to robią mistrzowie stolarki - Włosi albo Holendrzy - zawsze dają rowek dylatacyjny pomiędzy ściankami o różnym kierunku słojów.
big_Chario_sonnet_2.jpg

PeakConsultSpeakers007.jpg

A tu taki jeden polski amator stolarki:

c7e6a8479176be4c9878398cda59a5e9_1512890787.jpg

Ostatnia edycja:
Piotrze bardzo ładnie, ale łyżka dziegciu - klejenie drewna w poprzek słoju i wzdłuż zawsze kończy się tak samo - zapracuje, sklawiszuje, albo pęknie....
Zobacz jak to robią mistrzowie stolarki - Włosi albo Holendrzy - zawsze dają rowek dylatacyjny pomiędzy ściankami o różnym kierunku słojów.

Dzięki za podpowiedź. Jestem amatorem w stolarstwie i wiele się muszę nauczyć. W następnych budkach będę się starał coś wymyślić na łączeniach ścianek,
bo zawsze gdzieś kierunki słojów się nie spotkają. Sądzę, że będą to jakieś listwy ozdobne zakrywające dylatację. Fajnie się łączy drewno z mosiądzem i miedzią.

W kolumienkach z tematu połączyłem ścianki z użyciem kołków stolarskich. Mam nadzieję, że dzięki temu oraz ze względu na małe wymiary ścianek,
siły będą na tyle małe, że nie pęknie.

Moje monitory na Tonsilach mają fronty 200 x 300 mm MDF 19 mm. Wklejone od wewnątrz na styku kazdej scianki listewki 20 x 20 mm. Front obudowy chodzi 0,01 mm :) przy mocnym basie. Takze tu chyba nie potrzebnie az tak gruby front dawales do satelitow. Ale skrzynki pierwsza klasa :).

Sądzę, że będą to jakieś listwy ozdobne zakrywające dylatację. Fajnie się łączy drewno z mosiądzem i miedzią.

Byłbym ostrożny w przypadku dębiny. To drewno zawierające kwaśne garbniki i w kontakcie z metalem powoduje korozję, a samo mocno czernieje w miejscach styku.

Moje monitory na Tonsilach mają fronty 200 x 300 mm MDF 19 mm. Wklejone od wewnątrz na styku kazdej scianki listewki 20 x 20 mm. Front obudowy chodzi 0,01 mm :) przy mocnym basie. Takze tu chyba nie potrzebnie az tak gruby front dawales do satelitow. Ale skrzynki pierwsza klasa :).

Z czysto praktycznego względu. Głośnik MW jest wpuszczany na głębokość 7,5mm. Gdybym zostawił sam dąb 15mm to na wkręty zostało by mi tylko 7,5mm a wkręty mają 16mm więc by wystawały do wnętrza co może nie jest problemem ale mi jakoś nie pasuje.
Poza tym tak płytkie otwory po kilku wkręceniach i wykręceniach (przy próbach, strojeniu zwrotnicy, skracaniu/wydłużaniu rurek, itp.) po prostu by się rozrobiły.

7,5 mm ? WOW czemu az tak głęboko, zlicuje się wtedy z obudową ?
Do strojenia i testów możesz obrócić kosz o 90 stopni a potem finalnie po strojeniu zamontować :).

A oto skręcone na próbę kolumienki :).

Teraz pojadą do Pawła do zwrotkowania.
A potem jeszcze będą ostatecznie lakierowane.
No i przyjdzie czas na projekt centralnego głośnika.

Ostatnia edycja:
No popatrz, szukam czegoś fajnego co można by na tył powiesić a tu taka niespodzianka, planujecie udostępnić cały projekt ? Jeśli do kina i nie jest to na front z własnego doświadczenia nie planujecie jakiejś OZ od 100 Hz ?

No popatrz, szukam czegoś fajnego co można by na tył powiesić a tu taka niespodzianka, planujecie udostępnić cały projekt ? Jeśli do kina i nie jest to na front z własnego doświadczenia nie planujecie jakiejś OZ od 100 Hz ?

Oczywiście udostępnimy cały projekt.
Te będą znacznie bardziej uniwersalne niż OZ.
Szkoda MW13 na OZ i 100Hz, a poza tym zawsze można odciąć poniżej 100Hz na amplitunerze kina domowego.

Ostatnia edycja:
Powrót