• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Satori 3way - Demon który powie Ci twoje myśli ;) - projekt by raven1985

Zwrotnica do złotego .
Wersja RC :)

8abd9d6bc2f345283414a3716543bc968921b9bf_1433187826.jpg

z pułapką na wysokim

3cb69baa483b22a2e623ffde68079b7181fbf785_1433187865.jpg

i bez :

c44f31c14b7cec8eb7afda75e6b6344dd3be26c5_1433187825.jpg

Pułapka jako opcja ja na razie z słucham z nią to nie znaczy że tak zostanie ;)
Zalecam też próbę z R2 12om .

Ogólnie poluzowałem satori a audax już nie włazi tak na średnicę :)
Sporo to zmieniło długo by pisać ...

Tak ale jest to problematyczne bo już teraz impedancja spada poniżej 5om a przy jeszcze mocniejszym filtrze podejdzie pod 4.
Nie dość że kolumny są ciche to jeszcze będą zabijać wzmka ;)

A jak się ma sprawa odtwarzania sybilant(ów) u Ciebie przez tego Audaxa? U mnie w porównaniu do Morela supreme jest ich więcej. Nie jestem mocno osłuchany w metalowych wysokotonówkach stąd to pytanie.

Sprawa się rozwiązała :-) obskoczyłem kilku znajomych z kolumnami na metalowych wysokotonówkach i grają bardzo podobnie jak moje. Wnioskuję wiec, że "ten typ tak ma". Zresztą po bezpośredniej konfrontacji z jedwabnym morelem jest podobne. Dźwięk z morela jest bardziej "miękki ".
Jak człowiek sam coś robi, to później jakiejś paranoi dostaje, wsłuchuje się we wszystko :-).

Tak ale jest to problematyczne bo już teraz impedancja spada poniżej 5om a przy jeszcze mocniejszym filtrze podejdzie pod 4.

Co to jest 4-5ohm ;p wiekszosc japonskich porzadnych integr to wytrzyma

Moje swego czasu do 2.5 ohma spadaly i Sony TA-F670ES dawal rade oczywiscie bardziej sie grzejac tylko

Jesteś na tyle zdolny że sobie poradzisz z tym problemem. Zrobisz nowy forumowy projekt wzmacniacza hehe :)
Albo dodasz do tego obecnego po kolejnej parze tranzystorów :D
W sumie to ten klon goldmunda 9 obsługuje 2 ohm, ciekawe :/

Ostatnia edycja:
Wczoraj odpaliłem 3 drogi z tematu. Granie... Kapitalne. TIW i satorii są rewelacyjne! Jest neutralnie aż do bólu i o takie granie mi chodziło. Wielkie podziękowania dla Ravena za ogrom włożonej pracy. Przy okazji graty za talent i dobre ucho :)

Co do audaxa... Brakuję mu trochę przestrzeni tzn. żeby wysokie jeszcze bardziej odrywały się od kolumn i rozsypywały po pokoju. Detaliczność jest u niego na najwyższym poziomie. Jeśli chodzi o średnicę i bas to u mnie temat zamknięty na kilka dobrych lat.

Jeszcze raz dzięki.

Jak znajdę chwilę to stworzę osobny temat we własnych konstrukcjach. :)

Ostatnia edycja:
Jeżeli powyższa zwrotnica posiada pewne udoskonalenia w porównaniu do poprzedniej to czy będzie może poprawiona na audaxie magnezowym ?

Czyli do tego zestawu przydałaby się lepsza wysokotonówka?

Tylko weź znajdź tą lepszą w przyzwoitych pieniądzach. I później pytanie czy faktycznie będzie lepsza... Prawdopodobnie kompromis będzie w drugą stronę. Dostaniesz kopułkę z lepszym odwzorowaniem sceny, ale z gorszą detalicznością i barwą. Z odpowiednią elektroniką ten audax gra niesamowicie neutralnie. Blachy są bardzo wiernie odtwarzane.

Aby pochylic kolumne o 8 stopni to trzeba gorna krawedz cofnac do tylu o 14cm, wydaje sie bardzo duzo:???:

Dzieki za projekt Raven.
Myślałeś może by połączyć ten zestaw z hds'em? Mogła by to być niezła alternatywa o ile jeszcze masz te głośniki. Ciekaw jestem takiego połączenia z tym satori. Hds gra naprawde przyzwoicie o czym doskonale wiesz i z przyjemnością przeszedłem na niego z dwa razy droższego et338, który nie grał najgożej ale jednak nie tak dobrze jak ten scan.

Raven myślisz, że zestawiając satori i audaxa z jakimś wysokoefektywnym basem np: http://audiotransducers.com/pl/22cm/296-audax-hm210c0.html podniosło by sporo jakość brzmienia?

Wiadomo, że tłumienie w zwrotnicy obniża jakość, ale czy jest to na tyle duża różnica, że warto sobie tym głowę zawracać? Przy zastosowaniu tego niskotonowca, prawdopodobnie nie trzeba by było w ogóle tłumić satori.

Powrót