• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB Acoustics seria PFC. Ktoś, coś wie?

Testowałem - śmiało mogę polecić :) Moim zdaniem są bardziej "muzykalne" (albo po prostu mniej neutralne) jak wyższe serie SBA. Przy okazji wszystko zrównoważone - mnie przekonały :)

A to akurat ciekawe, bo tani, aluminiowy NAC ma mniejsze znieksztalcenia na srednich tonach od papierowego Illuminatora :)

Ja też preferuje podbarwiony dźwięk więc się po lubię z tymi głośnikami :d .

@David jaki rozmiar testowales?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mnie najbardziej interesuje ten największy 6".

A ja nie. Większy qts, gorsza ch-ka (jak dla mnie), wyższy FS i większa cena ;) . Gdn 17/100 kosztuje 150zł. 6" SBA 100zł.

Pfc jest tanszy, bo to po prostu gorszy glosnik. Cewka 1 cal, w Tonsilu 35mm, Tonsil ma wieksze Sd przy mniejszej masie ruchomej i znacznie wiekszym Bl od Pfc. Plastikowy kosz Pfc vs aluminiowy odlew w Tonsilu. GDN ma bardziej wyrownane pasmo uzyteczne od Pfc. Tonsil mniejsze Vas, zadowoli sie mniejsza obudowa. Pfc idealnie wpisuje sie w typowe audiofilskie zamulanie. Niskie strojenie, duze znieksztalcenia, malutka cewka, pitu pitu na grzebyku. Tonsil zapewni dzwiek bardziej muzykalny, o mniejszych znieksztalceniach, a do tego jest polski :)

To wisienka na torcie. Jesli calosc przewyzsza produkt konkurencji, a do tego jest to krajowe, to tylko sie cieszyc :)

A to akurat ciekawe, bo tani, aluminiowy NAC ma mniejsze znieksztalcenia na srednich tonach od papierowego Illuminatora :)

Ależ ja się do tego w 100 % przyznaje ;) Bardziej podoba mi się bardziej zniekształcony dźwięk z illuminatorów, jak mniej zniekształcony z SBA.
Bawiłem się też NRX i MFC - to bardzo bardzo dobre głośniki, ale po prostu dla mnie grają "zbyt neutralnie" albo jak kto woli "bez charakteru". Gra czysto i tyle.
Wiem, że część z Forumowiczów bawiła się już berylem SBA - jakieś opinie ? Porównanie ?

Ależ ja się do tego w 100 % przyznaje ;) Bardziej podoba mi się bardziej zniekształcony dźwięk z illuminatorów, jak mniej zniekształcony z SBA.
Bawiłem się też NRX i MFC - to bardzo bardzo dobre głośniki, ale po prostu dla mnie grają "zbyt neutralnie" albo jak kto woli "bez charakteru". Gra czysto i tyle.
Wiem, że część z Forumowiczów bawiła się już berylem SBA - jakieś opinie ? Porównanie ?

NRX i MFC sa wlasnie takie sobie pod wzgledem naturalnosci i znieksztalcen. Pod tym wzgledem sa gorsze od aluminiowych Sba.

Ja będę robił kolumny z użyciem dwóch 8" PFC. Jakby co to piszcie co sprawdzić.

Ja też się chyba kupię 6,5" PFC i na nich coś sklecę. Pierwsze przymiarki są bardzo obiecujące.

Czy któraś z osób bawiących się SB 17MFC mogłaby się podzielić zwrotnicą?

Powrót