• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Witam, jestem właśnie w trakcie budowy i mam pytanie odnośnie b-r. Z symulacji wychodzi mi, że dla podanego strojenia i średnicy 50mm długość powinna wynosić 297mm czy to prawidłowy wynik ?
Czy w takim razie można by było zmniejszyć średnicę do 35 i wtedy długość wyniosła by ok 140mm ??

Pozdrawiam

lemosek
Programi dobrze ci mniej wiecej oblicza, u mnie wewnetrzna srednica rurki 2'' wynosi okolo 48mm i BR ma około 25-26cm (lacznie z kolankiem mierzone w osi).

Obawiam sie srednica 35 moze byc troche mala (dlugosc wychodzi ci poprawna 140mm). Przegladnij prosze ponizszego PDFa
http://polink.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/Port-Tubes-2016.pdf

Na koncowke tunelu BR o zmniejszajacej sie srednicy mozna zalozyc kolanko (nawet z systemu rynnowego) i kawalek rurki, calosc mozna polaczyc tasma parciana.

Witam, dziękuję za odpowiedź :). Zamówiłem rurki i będę testował oba rozwiązania zobaczymy jak wpłynie na dźwięk zmniejszenie b-r. Dam znać które rozwiązanie lepsze.
Pozdrawiam

Witam, własnie tego się obawiam. Chociaż na symulacji wychodzi ze prędkość wzrośnie niecałe dwa razy.
Potestuję i dam znać jaki efekt.

Pozdrawiam

Potestuję i dam znać jaki efekt.
możesz potestować, chodz najlepszym rozwiązaniem będzie rurka z kolankiem tak jak to borys zrobił, ja u siebie próbowałem z tunelem fi 50 x 180 lecz był za krótki, zrobiłem tunel bass reflex z kolankiem i jest naprawde super

Witam, jestem po pierwszych testach. Zastosowanie tunelu 35mm o długości ok 140mm nie powoduje jeszcze pojawienia się nieprzyjemnych "świstów" albo ja ich nie słyszę :). Teraz przygotuję jedną z 35mm a drugą z 50mm i kolankiem i porównam bezpośrednio czy jest jakaś różnica.

Witam, na razie próbuje różnych opcji. W tej chwili siedzi u mnie 2.7 superes i żona twierdzi, ze tak jej sie najbardziej podoba. Jescze chwile posłucham i napisze na jaki sie zdecyduje.

Dzięki. Mdf malowany standardowo, czyli na początek izolant na krawędzie. Następnie szlifowanie i na to podkład, szlifowanie i druga warstwa podkładu. Dopiero na tak przygotowany materiał warstwa wierzchnia, półmat. Farby to poliuretan Milesi nakładany natryskowo.

Pobawiłem się dzisiaj z bass reflex-em i jestem bardzo miło zaskoczony co te głośniki potrafią, przy średniej głośności to tak aż na skórze się czuje heh nie umiem tego opisać😁

radecky
No na samym dole ten basik taki dosc ''zaokraglony'' i misiowaty jest, faktycznie potrafi zatrzasc w pomieszczeniu. Nie mial bym nic przeciwko zeby zbudowac MTM'y na takich 15stkach, w zupelnosci byly by wystarczajace nawet do dosc sporego pomieszczenia.

Tkanina z Polinku, bardzo ladnie sie naciaga, zamocowalem ja za pomoca kleju na goraco. Musze poszukac jakiejs fajniejszej metody na zrobienie maskownicy.

PS
Jak wam sie podoba gora z tego SB26ADC ??

Mi wlasnie tez sie bardzo podoba charakter tego basiku taki miękki. Co do góry to jak dla mnie stonowana, dość szczegółowa ale przy większej mocy tak jakby za bardzo krzykliwa. Ogolnie dla mnie ciekawa pozycja. Z drugiej strony jest to dość budrzetowa konstrukcja wiec nie ma co sie spodziewać fajerwerków.

Powrót