• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Nie wiem, może dołóż po dwa 23 nbac na stronę i zrób WMTMW :)

Trochę za duży przeskok. Na razie największe co robiłem do 19 litrowe monitory. Od dawna miałem plan, że po nich będzie kolumna w układzie d'appolito, ale myślałem raczej o czymś podstawkowym - jak Perlisten S5m albo raczej Sveda Audio Blipo.

No i z powodu do dość suchego brzmienia tych aluminiowych SB chciałem obciąć je trochę wcześniej, tak żeby troszkę podbić <500hz.

perlisten_product_S5m_white_hero_crop_1.png - Click image for larger version  Name:	perlisten_product_S5m_white_hero_crop_1.png Views:	0 Size:	91 Bajtów ID:	661993

Ostatnia edycja:
Trochę za duży przeskok. Na razie największe co robiłem do 19 litrowe monitory. Od dawna miałem plan, że po nich będzie kolumna w układzie d'appolito, ale myślałem raczej o czymś podstawkowym - jak Perlisten S5m albo raczej Sveda Audio Blipo.

No i z powodu do dość suchego brzmienia tych aluminiowych SB chciałem obciąć je trochę wcześniej, tak żeby troszkę podbić <500hz.

Nie powiedzialbym, ze NAC ma suche brzmienie. To sa glosniki o bardzo niskich zniekształceniach na srednicy, to juz bardziej glosniki papierowe moga grac sucho w sensie negatywnym. Dla mnie w pewnym sensie takie suche, papierowe granie jest z papirusa Satori. Kluczem do wciagajacego dzwieku z NAC jest tweeter, bo to Tweeter calosciowo ma najwiekszy wplyw na finalne brzmienie calego zestawu glosnikowego.

Nie powiedzialbym, ze NAC ma suche brzmienie. To sa glosniki o bardzo niskich zniekształceniach na srednicy, to juz bardziej glosniki papierowe moga grac sucho w sensie negatywnym. Dla mnie w pewnym sensie takie suche, papierowe granie jest z papirusa Satori. Kluczem do wciagajacego dzwieku z NAC jest tweeter, bo to Tweeter calosciowo ma najwiekszy wplyw na finalne brzmienie calego zestawu glosnikowego.

Tak to jest z tym dźwiękiem - już łatwiej kolory opisywać. :)
Suche w sensie, że brakuje dosłownie 2db w paśmie 100-300 hz, żeby dźwięk był bardziej mięsisty, lepiej wypełniał pokój. Chcę zrobić zmianę taką jak na obrazku...

Obecnie grają z Vifa XT25BG60-04... no i znowu - przy moim doświadczeniu, nie wiem czy to dobrze, czy źle. Zdaje się, że to przyzwoity twitter.

W typowych warunkach odsłuchu, monitory na standach będą miały osłabienie niskiej średnicy przez odbicie dźwięku od podłogi. Próby ratowania tego można zobaczyć w niektórych konstrukcjach 2.5 drożnych.

Z zaprezentowanych pomiarów widać, jakbyś próbował zaklejać dziurę dyfrakcyjna podbijaniem filtrów przy częstotliwości podziału. Raczej bym tego nie robił.

Vifa xt to jest właśnie taki suchy głośnik, do tego o dość słabym rozpraszaniu najwyższej oktawy. To jest dobry głośnik, ale do monitorów bliskiego pola. Natomiast jeśli pracuje w dalekim polu, w pomieszczeniu o nieco większym tłumieniu, to dźwięk może siadać, wydawać się szary, nieciekawy, pozbawiony powietrza.

Powrót