• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

kwestia kierunkowości w przypadku kolumn do słuchania muzyki dla jednego uzytkownika jest drugoplanowa
Nie chodzi o to ile osób słucha na raz, tylko co będzie słuchał jeden użytkownik po odbiciu dźwięku z kolumn od ścian, podłogi i sufitu pomieszczenia. Dlatego kierunkowość zawsze ma duże znaczenie, szczególnie w słabiej przygotowanych akustycznie pomieszczeniach.

Mam i ja! Pytanko czy stanie sie coś strasznego z zgraniem fazowym, bądź charakterystyką gdybym zaokrąglił górne i dolne krawędzie?
756961596a9d2ba86d1546b2a3d591b7.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

czy stanie sie coś strasznego z zgraniem fazowym, bądź charakterystyką gdybym zaokrąglił górne i dolne krawędzie?

Nie, to bardziej wpłynie na charakterystykę (choć nie wiem czy w ogóle usłyszysz różnicę).
Dodam tylko, że jeśli słuchasz tych monitorów w takiej pozycji (tam gdzie stoją, a ty stoisz czy też siedzisz na krześle na wprost nich), to nie można tu mówić o zgraniu fazowym podczas takiego słuchania. Chyba że podłożysz pod monitor coś, co sprawi że wysokotonówka będzie celować w Twoje uszy.

Ostatnia edycja:
Nie, to bardziej wpłynie na charakterystykę (choć nie wiem czy w ogóle usłyszysz różnicę).
Dodam tylko, że jeśli słuchasz tych monitorów w takiej pozycji (tam gdzie stoją, a ty stoisz czy też siedzisz na krześle na wprost ich), to nie można tu mówić o zgraniu fazowym podczas takiego słuchania. Chyba że podłożysz pod monitor coś, co sprawi że wysokotonówka będzie celować w Twoje uszy.
Tak postawione tylko na sztukę, zobaczyć czy wgl. grają [emoji16] Docelowo będą w innym pokoju.

Jak te monitory w porównaniu do 3 way ravena? I co to za wzmak ?
Monitory bardzo fajnie tylko trzeba posłuchać w korzystniejszy warunkach. Tak na już to zaskakujaco fajny basik z tak małego przetwornika, wysokie bardziej podobają mi sie z wavecora. Ogólnie za tą kase super.
Wzmak to I-amp na 3parach + pre od Taz'a i 3lite. Gdzieś tam na dole stoi jeszcze DAC od 3lite

I have only on-axis measurement and it is presented in first post.

Chyba nie wyświetla się obrazek z pomiarem... jest tylko zwrotnica z wykresem...
I dwa zdjęcia z mierzenia [emoji6]

Wysłane z mojego telefonu

Do you have any axis / off axis measurement that you can publish?

Here are on-axis measurements:

Ripple just before 1 kHz on the PFRC response is caused by BR port placed very close to the speaker. Ripple between 2,7 kHz and 4 kHz on tweeter response is caused by difraction. That is what we get if we want to have small front with BR port on it.

Witam czy ten monitor dobrze spisze się jako głośnik kina domowego, przez jakiś czas będzie działał jako kolumna a, w przyszłości chciałbym go umieścić w roli surrounda prawego i lewego

Witam czy w zamieszczonej liście elementów nie ma błędu? Wedle schematu jest 0,33 uF (w obwodzie niskotonowego) zaś w zestawieniu kondensator 0,22 uF. Pytanie która wartość jest poprawna? Bo jest to rozbieżność na poziomie 33% wartości elementu. Prosił bym o informacje, bo jestem na etapie finalizowania zamówienia.
Pozdrawiam

Witam czy w zamieszczonej liście elementów nie ma błędu? Wedle schematu jest 0,33 uF (w obwodzie niskotonowego) zaś w zestawieniu kondensator 0,22 uF. Pytanie która wartość jest poprawna? Bo jest to rozbieżność na poziomie 33% wartości elementu. Prosił bym o informacje, bo jestem na etapie finalizowania zamówienia.
Pozdrawiam

Powinno być 0,33 uF. Zmiana nie jest jakoś mocno drastyczna, delikatnie wpływa na zgranie fazowe w okolicach 4-6 kHz.

Lista w pierwszym poście jest już poprawiona.

Pozwolę sobie dopytać. Czy głębokość frezu dla głośników to 4 mm i 4,9mm tak jak w karcie katalogowej głośników? Bo nie mam ich w ręce a chciałbym wystartować z obudowami.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Leć przynajmniej 2mm głębiej...na uszczelke... tu wyjątkowo łatwiej pogrubasić niż pociękasić.. na średnicy jak chcesz bez przymiarki tez sobie zostaw jakiś margines...

Wysłane z mojego telefonu

Trochę to trwało ale i do mnie dotarły zabawki. [emoji16]
167e736fd048c93edebc2e3f06c40c9a.jpg
1736b5ccfedd5bdbad85ff6cb6bdd446.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Powrót