• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SC10N + ???

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
138
witam

kolega poprosil mnie o zbudowanie dla niego monitorkow w cenie max 50zl/glosnik
wybor wysokotonowca padl na ostastnio bardzo popularnego Visatona SC10N (z oczywistego powodu)
ale mam dylemat co wybrac na mid-woofera??
ARN'y odpadaja bo wypadly fatalnie w muzyce ktora mi przyniosl...
myslalem nad STX'em SW lub nad jakims tonsilem

prosze o opinie jaki glosnik ktory kosztuje max 50zl bedzie sie nadawal do rocka, metalu i tym podobnych

[ Dodano: 2006-11-20, 00:11 ]
jak narazie znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/item141403727_gdn_16_50_6_tonsil_wyprzedaz_.html
zapomnialem dodac ze bas NIE jest tu az tak wazny...

W takim razie ten tonsil jest chyba dobrym rozwiązaniem, skoro duża ilość basu nie potrzebna. Łatwa aplikacja i wysoka efektywność, no i podobno dobra jakość.

podobno podobno, pare razy go słuchałem i ma naprawde fajną średnice :)
tyle że aby jakiś tam bas z niego wycisnąć trzeba sporą bude dać...
Ale to takie średnie słuchanie rocka bez stopki :P

Ja wsadziłem 16/50 w obudowe 30 litrów (takie tam podłogówki) i powiem że i basik jest całkiem przyjemny. Głośnik gra na prawde bradzo ładnie. Bardzo miło mnie zaskoczył jak go odpaliłem.

tylko ze niemam mozliwosci wsadzenia go w duza obudowe (max ok15l) bo kolega niema miejsca zeby je postawic na podlodze wiec beda staly na regale...

takero, a jak przy tym tonsilu wypada STX 18-120-6SW??

Miałem GDN 16-50-6 Głośniki w swojej cenie są świetne na średnicy. Bas jest z nich dopiero do 18-20L Optymalnie 25.

Pawel S., no niestety stx 18sw po prostu te średnie ma i tyle,
jakoś wyjątkowo żywe czy ciekawe one nie są, ale i tak wydają mi się o klase lepsze od tych z arna 150...

zeby nie zasmiecac forum pytam dalej tutaj...

w jaka bude wsadzic tego tonsila??
dj_zibi napisał:
Bas jest z nich dopiero do 18-20L Optymalnie 25
na audiomanii zalecana mniejsza...
a na audiostereo:
"Obudowa zamknięta optymalna 23 litry ale chodzi dobrze od 18 litrów"
"Obudowa BR przynajmniej 26 litrów strojona na ok. 40-42hz"

dj_zibi, napisz w jakiej konfiguracji go miales i jak bylo w wytrzymaloscia mocowa??

po symulacjach mi odpowiada 25L w B-R

prosze o Wasze opienie bo niestety niemam czasu aby sprawdzac w roznych skrzynkach...

Powrót