• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Scan/Seas - Obudowa stratna

Masz jeszcze coś do kompletu co będzie grało basem? Czy robisz jakąś silną korekcję, czy jak?
Mam oczywiście. Suby na Peerless 830452 w zamkniętych obudowach 30l. Grają wystarczająco szybko, nadążają za Beymami. Suby grają wyraźnie ciszej niż beyma. Wyrównuję do 30Hz i trzeba dać 10dB korekcji w porównaniu do beymy.
Zauważyłem, że bas jest lepszy gdy suby grają w trybie mono. I nawet jeszcze lepiej gdy jeden ma odwróconą fazę. Pasmo przenoszenia jest najbardziej równe w tym przypadku ale trzeba dać jeszcze 4dB korekcji. Zamierzam zrobić 3sub żeby stało głośniej.

Tutaj mam kilka nagrań z różnymi wzmacniaczami:

https://yadi.sk/d/L7IwvdNOQpLK3w

3 piosenki: Metallica - St Anger, Yucca - Aranjuez i First To Eleven - Attention
5 wariantów wzmocnienia:
Denon X3500W na wszystkie kanały
Denon X3500W na bas i mid + Carver TFM na tuby, pasywny filtr na tuby (mocno szumi)
Pioneer SC-LX57 na wszystkie kanały, pasywny filtr na tuby (mocno szumi)
Pioneer SC-LX57 na bas i mid + Carver TFM na tuby, pasywny filtr na tuby (mocno szumi)
Arcam AVR 400

Nagrałem przez Tascam DR-05

Oprócz Pioneer i Carver wymagają L-pada bo szum przez tuby nie przetrwania. Denon po względem szumu jest idealny: z 3 metrów cisza. Szum od Arcam słychać z 3 metrów ale szum jest cichszy i przyjemniejszy od Pioneer i Carvera.

Powrót