• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Scan Speak D2608/91300 (HDS tw) + Usher 8948a - projekt by raven1985

Nie pamiętam jak to wyglądało już :(
Ale chyba tak :)
Odwrotna polaryzacja będzie w tym przypadku wyraźnie słyszalna .

Przeglądałem wątek z AL170 tam jest właśnie plus biały, czyli tutaj muszę podpiąć pod czarny ;)

Właśnie o to chodzi że nie zrobili oba tej samej wielkości... symbolu + / - nie ma... ciężko było pewnie :/
baterią na wysokotonowym? wychylenia 0,5mm nie zobaczę?

Fazę zgodną usłyszysz ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na zdjęciu plus jest z lewej strony.

Nie na temat...
Ja testuję polaryzację głośników baterią 1,5V i spokojnie da się zauważyć wychylenie w przód lub w tył na większości wysokotonówek. Problem pojawia jedynie przy głośnikach z siateczką.

A ja myślę że najlepiej będzie podłączyć w tak i tak i posłuchać

No dokładnie.

Przy złej polaryzacji nie będzie średnich zwyczajnie

Tylko że tu jest problem, gdy ktoś nie wie jak "brzmi" niezgranie fazowe.
Średnie będą, ale nie na wprost kolumny mając uszy tam gdzie stał mikrofon podczas mierzenia.
Gdyby to było takie proste (czyt. nie było by średnich), ludzie by słyszeli złe podłączenie wysokotonówki w drugim pomieszczeniu :)
Wystarczy pochylić kolumnę lub zmienić miejsce odsłuchu aby przy złym podłączeniu wysokotonówki grało poprawnie, i nawet najlepszy spec nie zgadnie czy głośniki są podłączone poprawnie czy też nie.

Ciężko ale w tym przypadku ze względu na łagodne filtry dziura po obróceniu polaryzacji jest na tyle szeroka, że łatwo to wychwycić .
Przy ostrzejszej filtracji rów jest wąskopasmowy i rzeczywiście ciężko to wychwycić .

Robiąc standy, jak dobrze rozumiem, powinienem zachować wymiar od góry. Tzn dla SS 430-338=92 oraz dla ushera 430-197=233.
Chcąc dać zaokrąglenie na górze, to lepiej wliczyć promień do tych odległości czy nie ? (drugi przypadek na schemacie)

Zazwyczaj jest taka zasada że jak coś jest oznaczone - jest plusem, niezależnie od koloru :)

Powrót