• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Scan Speak D2608/91300 (hds tw) + Visaton AL170 - projekt by raven1985

Tak na szybko...
442x174x360
To mi wychodzi jakieś 27.7 brutto

Minus na br, kosze i magnesy głośników wtedy będzie te 24-26l netto

Już zaraportowałem swoje nieogarnięcie. Podwójna ścianka i ok 26l będzie :) (brakuje mi ok 2cm, ale odlicze klosze głośników i br)

Witam. Postanowiłem zrobić swoje pierwszye DIY na bazie tego projektu :)
Dziękuję autorowi za pracę włożoną w stworzenie tego projektu :)

Myślę, że pojutrze kolumny zagrają, zostało tylko położyć olejowosk

Ostatnią edycję dokonał moderator:
simply the best ;-)

oj bo się czerwienię :)

Autor nie chciał napisać o brzmieniu to może ja po tych ładnych kilku latach powiem to co On - ale fajne granie ! :) ale dopiszę kilka zdań na temat kolumn :

Ogólnie bardzo równa gra, kolumny jeszcze się że tak powiem "docierają". Mocnym atutem jest bas. Potrafi pięknie zamruczeć a przy tym nie ciągnie się po podłodze tylko ładnie uderza. Visaton pod tym względem daje radę. Może to też zasługa tego że wolną przestrzeń zagospodarowałem na komorę balastową i jedna sztuka waży teraz....50 kg :) Średnica to mocna strona tych kolumn, jest żywa, obecna ale nie nachalna. Góra jest bardzo delikatna, ma się wrażenie jakby głośnik wysokotonowy nie grał. W brzmieniu podobny do Morela CAT 328 lub Dynaudio D260 Esotec , po prostu subtelność i kultura brzmienia. Każda część pasma pięknie się uzupełnia, nie ma mowy o faworyzowaniu żadnego z nich. To jest to czego szukałem :)
Jeszcze raz dziękuję autorowi za stworzenie tego projektu :)

Witam, zaciekawił mnie ten projekt, ma Pan jakieś porównanie z markowymi kolumnami? Sam właśnie wstąpiłem do DIY i nie wiele jeszcze wiem i rozumiem. Pozdrawiam

Porównywałem z Dali 450, które posiadam.

Moim zdaniem DIY Visaton+Scan Speak są równiejsze w graniu i kompletnie nie męczą. Może się wydawać, że nieco brakuje najwyższej oktawy w porównaniu z Dali ale to charakter brzmienia głośnika - HDS jest gładki, bez szorstkości w brzmieniu. Inna sygnatura brzmienia niż Seas siedzący w Dali.
Zależy co kto lubi :) Dali 450 to znakomite kolumny ale osobiście zdecydowanie wolę DIY.

Wrócę jeszcze do tematu projektu.
Powyższy opis brzmienia pokrył się z tym co udało mi się pomierzyć w moich egzemplarzach.

Jak widać na załączonym obrazku od 4000Hz do 15000Hz mamy spadek prawie 5db stąd braki w najwyższej oktawie są zapewne z tego powodu słyszalne. Zafalowania ch-ki są prawdopodobnie spowodowane odbiciami od statywu (pomiar robiony z 1m).

Generalnie pomiar różni się od tego co autor wątku przedstawił ( u niego oprócz tej dziury na 7000Hz pomiar leci bez spadku)

P.S. Żeby nie było dla porównania dodaje pomiar w tych samych warunkach Dali 450 :)

Ostatnia edycja:
Znacie może sklepy, gdzie mogę kupić od razu oba przetworniki? Ciężko jest znaleźć je dostępne - przede wszystkim w Polsce.

Ostatnia edycja:
Visatony kupisz tu: http://www.grelton.pl/

A Scany gdziekolwiek: BlackDotAudio, ZapAudio, Loudspeakerschop, PowerAudio

Tu chyba najtaniej: https://www.poweraudio.pl/scan-speak...wy-p-2900.html

Super, dzięki. Zanim zaczne zamawiać mógłbyś mi też polecić jakiej firmy najlepiej brać elementy do zwrotki? I na koniec jaka dokładnie grubość mdf-u? Wszędzie 18mm a na front 22mm? Na zdjęciu projektu nie ma wymiarów głębokości ale z tego co widzę mowa jest o 36 cm? Zgadza się? Żadnego poprzecznego wzmocnienia (z mdfu) nie ma w środku kolumny?

Polink nadal istnieje? Zobacze na http://zap-audio.pl/ czy wszystko dostane w jednym miejscu.

Ostatnia edycja:
Zap Audio nie ma kondensatorów foliowych (chyba ze inaczej jakoś mają nazwane..), a że chciałbym wszystko zamówić za jednym zamachem, to mogą być kondensatory np. elektrolityczny? Wpłynie to na coś?

Zap Audio nie ma kondensatorów foliowych (chyba ze inaczej jakoś mają nazwane..), a że chciałbym wszystko zamówić za jednym zamachem, to mogą być kondensatory np. elektrolityczny? Wpłynie to na coś?

Wszystkie na jego stronie z kondensatorami to foliowe oprócz tych, które są nazwane elektrolityczne.

A grubość płyty?
Masz źle obliczone, ponieważ grubość płyty wychodzi 13mm, jeśli front ma nachodzić na obudowę.
Jeśli front ma nachodzić na obudowę, to środek, przy płycie 18mm powinien mieć 174mm a nie 184mm.
Reszta tez się nie zgadza.
Boki i środek nie mogą mieć 360mm głębokości, skoro front i tył ma nachodzić na obudowę.

Czy obudowy muszą mieć 360mm głębokości?
Nie, nie muszą.
Ważne aby litraż się zgadzał, więc możesz obudowę dać wyższą a płytszą.
Ona jest taka głęboka ponieważ to obudowa wolnostojąca i z resztą wymiarów (jak jej wysokość) wygląda spoko.
Ty chcesz zrobić monitor.
Frontu poszerzyć nie można więc trzeba iść w dół, jeśli chcesz zejść z głębokości.

EDIT: Tutaj kontynuacja. https://diyaudio.pl/forum/praktyczn...ełnić-tych-samych-błędów?p=649842#post649842​

Ostatnia edycja:
Powrót