• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Schemat zwrotnicy 2xGDN16/50/6

Reakcji
0
Witam posiada ktos albo mialby mozliwosc zaprojektowania zwrotnicy pod glosniczki 2xGDN16/50/6 w ukladzie MTM z wysokotnowka Visatonem sc10n badz vifa DX25 ale nie wyliczona z kalkulatora,pozdrawiam

Jeżeli GDN 16/50/19 15 ohm różni się tylko rodzajem kopułki to są do dostania.

hermes napisał:
ale ty masz monitorki jak chcialem zrobic podlogowki w wersji mtm czyli 2xGDN na kolumne
scythe1123 napisał:
tak w ogóle to jest gdzie dostać tego tonsila
do niedawna byly do kupienia w ktoryms ze sklepow tonsila nie pamietam w ktorym to bylo dokladnie
Away napisał:
ja mam ale wersja 8 ohm

Away napisał:

Kolego różnica właśnie jest kolosalna w porównaniu do GDN 16/50/6 nie będę pisał w jakich kolumnach był stosowany bo to wystarczy poszukać sobie a przy okazji znajdziecie wiele pozytywnych komentarzy na Jego temat.
Ten GDN 16/50/19 15 ohm jest używany w kolumnach Fenix Tonsila jako niskotonowe ( i tak jest nie ciekawy).

Away napisał:
Jeżeli GDN 16/50/19 15 ohm różni się tylko rodzajem kopułki to są do dostania
16/50/19 to glosniki stosowane w fenixach. to jest papierowa membrana na piankowym zawieszeniu
a GDN 16/50/6 to plastik na gumie
i byl tez oznaczany jako GTC 16/40/1 http://allegro.pl/tonsil-gtc-16-40-1-4-ohm-fabr-nowe-promocja-i1214109105.html

Nicolas26 napisał:
Ten GDN 16/50/19 15 ohm jest używany w kolumnach Fenix Tonsila jako niskotonowe ( i tak jest nie ciekawy).
najlepszy z calej kolumny :P

misiek88, o podobnych kolumnach myslalem ;)
tylko ze ja bym bral jakas kopolke seas'a - niewiele drozej a znacznie czysciej
tylko ze brak czasu :P

a w mtmie glosniki musza byc 4 Ohmowe zeby mozna je bylo polaczyc szeregowo zgadza sie?? i hm majac gotowy schemat zwrotnicy dla glosnika 8 ohmowego nie mozna zastosowac takiej samej ale wlasnie laczac dwa takie same glosniki po 4 ohm ??:)

[ Dodano: 2010-09-08, 20:19 ]
Pawel S. napisał:
tylko ze ja bym bral jakas kopolke seas'a
do seasa akuratnie niemam dostepu obecnie chodzi o uzywke bo tylko o takich mowie zeby pociac po kosztach :) chce cos taniego zmontowac bo mam 4 takie tonsilki na 8 ohm

no to szkoda, ze to nie papier na gumie
w sumie to te dwa gdny zabily by monacora spl-elem
to moze rzeczywiscie nie najlepszy pomysl

heh wysokotnowka jak pisalem juz to tylko vifa badz visaton :) chodzi mi o dopasowanie zwrotnicy do tego w polaczeniu tych glownikow w mtmie -rownolegle,w ostatecznoaci jak nie uda mi sie zodbyc schamtu zwrotnicy do tego to pewnie zrobie monitorki na nich a pozostale dwa beda na ewentualna zamiane badz z czasem zrobie zestaw 4.1 :)

misiek88 napisał:
a w mtmie glosniki musza byc 4 Ohmowe zeby mozna je bylo polaczyc szeregowo zgadza sie??
nie
mozna polaczyc 2x8r rownolegle :P

misiek88 napisał:
i hm majac gotowy schemat zwrotnicy dla glosnika 8 ohmowego nie mozna zastosowac takiej samej ale wlasnie laczac dwa takie same glosniki po 4 ohm ??:)
niby mozna - ale to polsrodki

lklukasz napisał:
dosc wysoko ciagnie ten tonsil. Moze wstege monacora do tego?
za niska efektywnosc

scythe1123 napisał:
lklukasz, no może na wykresie tak ale moim zdaniem polipropylen nie gra czysto w wyższych partiach
scythe1123, miales te glosniki? wg mnie na srednicy gra bardzo ladnie ;)

misiek88, zastanow sie co chcesz... i albo rob monitorki na gotowych zwrotnicach albo gadaj z yoshim ;)
ja moglbym zrobic pomiary (mam tonsile) ale nie mam na tyle doswiadczenia ze zwrotnicami zeby projektowac dla kogos

Co prawda symulant na rzeczywistych pomiarach tylko ze był 1 GDN, ja dodałem drugiego wirtualnego ale powinno dobrze działać :

Uwaga zestaw 4 ohmowy bo i vifka dx ma 4 ohmy ;) .

Wielkie podziekowania dla yoshiego teraz tylko kupic elementy na zwrotke i mozna montowac kolumny :) wrazeniami z odsluchu napewno sie podziele o ile bede mial taka mozlwiosc :P,pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

Powrót