• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SCXy czy ARNy?

Reakcji
13
Witam.

Mam taki dylemat, chcę wybrać jakieś woofery, rozmawiałem z Pawłem (pozdrawiam) i według niego
SCXy mają lepszą średnicę, szczerze mówiąc nie wiem, bo ich nie słuchałem, natomiast ARNy urzekły mnie basem, niski i bardzo przyjemny, średnicy mi też w nich jakoś nie brakuje.

Chcę kupić coś żeby zmieściło się w 100zł za woofery, także mam do wyboru ekranowane ARN165, 14 SCX i ewentualnie 17 SCX.

Co by było z tego najlepsze? Cena ma dla mnie znaczenie, bo w podobnej kwocie można kupić używane monitory lepszej klasy, na razie męczę naukową zwrotnicę, ale na następny raz chcę zaprojektować coś co będzie jeszcze brzmiało, bo aktualne chińskie woofery z Qts 0.8 to straszne padło, do BR się nie nadają, w Cl nie schodzą nisko i właśnie brak niskiego basu mnie dobija.

Ogółem ma służyć do muzyki rockowej.

W takim razie dlaczego chcesz pchać się w tanie głośniki?

Kiedyś może będą AWX-y, teraz chcę coś zrobić dla samej przyjemności i ćwiczeń, a znowu nie chcę żeby nie dało się tego słuchać.
Po prostu jakiś dobry głośniczek z niskim zejściem, który pociąganie do 3k, żeby zrobić 2way, nie mam jakiś super wygórowanych wymagań, są takie jak napisałem.

W klasie ARN165 kopułka PC będzie dobra?

Napisałem w pierwszym poście czemu ma być tanio.

Nie wierzę, że tylko Paweł słuchał ARN-ów i SCX-ów, no chyba że mało kto sobie tym głowę zawraca.

14 SCX byłby o tyle lepszy, że z tym wymiarem mógłbym go spokojnie postawić na biurku, 17 SCX i ARN165 w 15l zajęły by więcej miejsca, także nawet względy praktyczne tym kierują, a przecież nie będę robił za kilka tysi do kompa, myślę że mija się to z celem, ARN czy SCX będzie o wiele lepszy niż jakiekolwiek zestawy do kompa, no i najważniejsze = przyjemność z roboty + kolejne doświadczenie.

Do normalnego słuchania mam gotowe kolumny na ARN188 i stwierdziłem, że nawet są przyzwoite, takich akurat do budowy nie znalazłem, ale z podobnych jest ARN165 i dlatego nad nim myślałem, dodatkowo mam cewki na których może dałoby się zrobić zwrotnicę pod 4Ohm jak ARN-y, wiadomo że mogą się okazać nieodpowiednie, ale to już sobie pomierzę i się okaże co z zwrotnicą.
Z tanich STX-ów jest jeszcze GDN-14-70, ale chyba nikt tego nie kupuje, bo jakoś nikt ich nie zrecenzował w moim temacie, jeśli napisali prawdziwe parametry to bym sobie je zaaplikował.

Duża będzie różnica? Fs ARN188 40Hz, ARN165 44Hz i 14SCX 45Hz, wszystkie mają Qts znośne do BR, tylko nie wiem czy jak będzie ciut wyżej zestrojony to nie będzie gorzej. Zmierzę sobie na ile te gotowe są.

a nie pomyslales w taki sposob, ze roznica w cenie nie jest taka wielka a jakosc jednak lepsza?
wiec kup SCXa + PCXa za 60zl i bedzie cos duzo lepszego niz ARN

Powrót