• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seas 27TBFC/G + Seas L18RNX/P

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
przymierzam się do realizacji kolumn na ER18RNX+27TBCD/GB-DXT
wstępne założenia:
litraż: 15,3
stojenie:47 Hz
Ponizej linki do wymiarów, charakterystki, group delay (impuls?)

Panowie, proszę o uwagi i ewentualną poprawę ogólnych założeń.

wymiary

charakterystyka

group delay

pzdr

Zwęził bym front tak na 21cm i br 68mm lepiej wygląda w podłogówkach moim zdaniem.

[ Dodano: 2009-09-22, 22:17 ]
jakim cudem wyjdzie 15 litrów między przegrodami, górna niepotrzebna a dolna musi być pod br i to z 6 centymetrów.

co do zwężenia chciałem zeby były zfazowane krawędzie. Na rysunku mają 3 cm szerokości. Jeżeli zmniejszę do 21 cm to jakiej dać szerokości fazowania żeby dobrze wyglądało?

[ Dodano: 2009-09-22, 22:17 ]
jakim cudem wyjdzie 15 litrów między przegrodami, górna niepotrzebna a dolna musi być pod br i to z 6 centymetrów.[/quote]

Przegroda ma mieć szer. 23cm x wys 25 cm x głębokość 28 cm (wymiary zewnetrzne -ołyta 22mm) stąd taki litraż

Uzupełniłem rysunek o brakujące wymiary
wymiary2

jeżeli odetnę górną przegrodą wysokotonowy to dzięki temu mogę nieco niżej umiescić br, dzięku czemu bedzie lepiej wyglądało

dla er18rnx można dać trochę więcej niż 15 litrów. Ja mam go w tymczasowej budzie ok 17,5l i jest nawet tyle jest dobrze, a docelowo będzie monitor troszkę ponad 16 litrów.
Bawolek o ile pamiętam miał go w 18 czy 19 litrach.

27TBFC/G + L18RNX/P

Jak to zagra na 27 metrach ? (rock, muzyka filmowa, chillout)

PS: Witam Serdecznie wszystkich na forum

Pozdrawiam
Mateusz

Tak dla informacji w Qba sa o kilka złotych tansze seasy plus 25% znizki na inne komponenty :) tylko pytanie czy firma dziala na poziomie polinka??

Powrót