Wykonano pomiary zwrotnicy:

Mierzono bez obciążania niemierzonych kanałów oraz obciażając "modelem" :flapper: przetwornika czyli rezystorami 10 Ohm. Wyniki jak na screenach, dołączam połączone wykresy:

Generalnie częstotliwości graniczne przedstawiają się następująco (wybierając częstotliwość dla wartości najbardziej zbliżonej do -3dB - ograniczała mnie ilość punktów pomiarowych):
NO LOAD:
LOAD:

Mierzyliśmy też fazę. Co ciekawe, wyszło nam, że fazowo najbardziej optymalnie jest podłączyć terminal na odwrót i do tego wszystkie przetworniki na odwrót :flapper: Ale pomiary były wykonane na szybko i bolała mnie już głowa, sam już nie wiem, warto byłoby to zbadać...
Ktoś podejmie się interpretacji wyników? Ktoś skrytykuje ich poprawność? Zapraszam do dyskusji. Osobiście, zdziwiła mnie dziura w paśmie, istnieje duża różnica wartości częstotliwości odcięcia dla głośników niskotonowego i średniotonowego. Również tak znaczne różnice w wartościach układu obciążonego i nie obciążonego są dla mnie niezrozumiałe. Wiadomo, zwykły rezystor 10 Ohm to kiepski przetwornik akustyczny :flapper:, w przetowrniku dużo się dzieje i to jeszcze w zależności od częstotliwości, ale żeby aż tak? Do tego jedynie filtr głośnika niskotonowego zbliżył się do wartości 0dB, pozostałe nawet nie tknęły -3dB...
Zapraszam znawców tematu do analizy

A sam pochwale się skończeniem lewej kolumny, prawa na ukończeniu:
Pierwsze testy będę wykonywał używając miksera Behringer PMP500 bo akurat :flapper: mam pod ręką. Tak mi się wydaję, że nie jest to dobra opcja na domowe kolumny ale mają na tyle mocy (niby...), że przynajmniej sprawdzę, czy wszystko zrobiłem jak trzeba a będzie to też podstawa referencji do testów innych wzmacniaczy. Zna się ktoś z Panów na takim osprzęcie? Coś nie wydaję mi się, że to dobra konstrukcja, trąbią o jakichś 2x250W klasy D, może to dobre na nagłośnienie małego spektaklu? Ale raczej nie do salonu czy sypialni :flapper: Koszt nowego to bagatela 220 euro.
Pozdrawiam!