• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seas 27TFF czy Vifa DX25TG-05-04

Nie sztuką jest obciąć głośnik za nisko, a zaaplikować go tak aby grał jak najlepiej prawda?

Shiver, rozumiem że masz tą parkę głosników i słuchaleś , tak jak ja , parunastu wariantów zwrotnic i właśnie dlatego się wypowiadasz na temat jak ciąć te głośniki, prawda ?
Bo póki co to mamy - jedną z wersji zwrot Irka + mój gust vs jakaś zwrota 12db/oct + gust kogoś innego, oraz Ciebie który mówi że głośnik jest źle ucięty...
Widzisz jakiś sens takiej rozmowy ? Bo ja żadnego.

Nie nie miałem nigdy tego głośnika w ręce, i raczej nie zamierzam mieć. Jednak skoro głosnik wysokotonowy gra ostro przy niższym cięciu to najczęściej to cięcie nie jest już najlepszym wyborem dla niego, bo w ten sposób objawia sie zbyt mocne obciążenie głośnika wysokotonowego. Tak więc nie mów że jest to totalnie bez sensu skoro tak nie jest...

Bez sensu są teoretyczne rozważania na temat czegoś czego nie doświadczyło się samemu , a jedynie wnioskuje się na podstawie dwóch zupełnie nie obiektywnych opinii będących daleko od siebie na płaszczyźnie rozważań tak subiektywnych jakimi są właśnie sprawy odsłuchowe, szczególnie że jedna z opinii pozbawiona jest konkretów. Bo może Rfck, ma je tak samo ucięte jak ja, tylko nie zdaje sobie z tego sprawy i co wtedy ?
Dobra , koniec offtopa.

Shiver ma racje, zbyt niska f filtracji powoduje dodatkowe zniekształcenia.
Ludzie często nisko "tną" bo zwykle tylko tam udaje im sie jakimś cudem zgrać faze czego nie potrafią zrobić przy filtracji wyższej o ten 1-1,5kHz bo to wymaga wiekszych zabiegów z filtrami.
Niektóre prawdy są uniwersalne i nie trzeba ich sprawdzać na własnej skórze.
Nie róbmy z tego ushera jakiegoś kolejnego cudu techniki tylko dlatego że akurat jest najtańszy z oferty i jakoś sobie tam pogrywa pewnie nienajgożej. To zaczyna być męczące.

Dokopałem się aż tutaj ;)

Też zastanawiam się tak jak w temacie m.in. miedzy tym seasem a vifą (która to teraz nazywa się DX25TG-09-04)
A dokładnie szukam kopułki do 120zł przeglądając aktualny cennik seasów w polink
http://www.polink.com.pl/
Proszę o poradę który wysoko tonowy z seasów do 120zł zagra szczegółowo, nie ostro, nie męcząc uszu a przy tym możliwie dynamicznie(z życiem), planowo filtrowany zaczynając od min.2khz (chyba 12db/o) Jest tam ich tyle że nie wiem co wybrać a nie chcę trafić na jakiegoś ostrego, krzykliwego, "piaszczystego".....
Oczywiście rozważę także Vifki, Ushery, i inne trzymając się budżetu (240zł) jednak reflektował bym seas`y (choćby ze względu na przesyłkę w polinku)

Myślę ze po półtora roku "coś już się ruszyło"....będzie więcej trafnych odpowiedzi związanych z tematem a także moim pytaniem.

Pozdrawiam

A z czym chcesz go polaczyc ?
Do jakiej muzyki ma to byc?
Czy UMIESZ sam zrobic zwrotnice?
Czym chcesz to napedzac ( jak glosno zamierzasz grac i ile watow chcesz dostarczac zestawowi )?
Czy budzet moze byc zwiekszony do 160zl/szt ( wiadomo o co chodzi ;p )

Nie, budżet nie może być zwiększony (miała być tania kopułka w sensie za okł. 100zł ale przyjąłem 20zł tolerancji i na tym już się zatrzymajmy... musi mi jeszcze zostać na zwrotnice ;) )

Chcę to napędzać symkiem , lub uniampem lub w późniejszym terminie (jak jeszcze u mnie kolumny będą to) lampą albo hybrydą ;) (tak że wiesz... :razz: )

Tak, zwrotnice wykonam sam... JIG, zmagania praktyczne , uszy... ;)

Do jakiej muzyki? hmmm Ciężko tu się wypowiedzieć ale na pewno nie do ostrego rocka,metalu itp. a jeśli ich przeciwieństwem jest "spokój" to do spokojnej...
może podam kilka przykładów:
Rihanna, Celine Dion, Guns n Roses, Mariah Carey, Katie Melua itp. (choć w sumie najwięcej słucham HOUSE....) Filmy w stereo ...Ważne żeby wysokotonowy nie był krzykliwy, bez wyżyłowanych syków, pisków... bez piasku itp...

Połączę go z albo Tonsil GDN 20/35/1 albo Vifa C13WG-08-08 albo 13cm Philipsy (nie wiem nie mierzyłem ich jeszcze) zależy do czego przypasuje.... :smile:
[do 2-way`a filtr od min. 2khz]

Ahhhhh pharoh wymęczyłeś mnie ;)

Panowie, potrzebuję komplet tanich wysokotonowych głośników do budżetowego grania. Zastanawiałem sie między Seas 27TFF (108zł) a Wavecor TW030WA08 lub TW030WA07 (113zł). Który z nich lepszy? Chodzi o jakość dźwięku. Wawecory można niżej ciąć (1.5k a seas 2k) ale to nie problem bo podział byłby gdzieś na 2.5-3k

Powrót