• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seas&Scan Przystanek Ziemia :)

Reakcji
99
Witam,

Na tą chwilę przed czymś poważniejszym jest potrzeba zrobić coś skromnego ale przyziemnego ,sprawdzającego się w mniejszych metrażach...

Jedną z koncepcji było coś na wzór Buchardt audio z membraną bierną z tyłu ale z drugiej strony SB są mi już mocno osłuchane i trzeba coś w życiu zmienić :P
Finalnie padło na Seasa u 16 którym jest jednym z ulubionych głośników Pana Adama, więc trzeba go wypróbować ... :)
i hdsa u góry ,który wielokrotnie osłuchiwałem w różnych zestawieniach i za każdym razem dobrze wspominam ...

Początkowo miało być prosto , ale trzeba próbować czegoś nowego

Skrzynka około 14 litrów zrobiona będzie z formatek które już nadadzą kształtu całości ,a wycinane są frezarką od szablonu z założonym frezem kopiującym
,na koniec sklejka 4 mm i przygotowanie pod lakierowanie.

Panowie jaki macie pomysł aby ładnie to poskładać w całość by nic się nie rozjechało w momencie gdy będę to układał jeden na drugim??? :)))

Całość w koło musisz ustabilizować, ścisnąć ściskami przez deski czy tam kawałki płyt by formatki nie rozjeżdżały się na boki (przód z tyłem i boki) potem mocno ścisnąć tą kanapkę. Możesz wykonać próbę bez kleju czy będzie spoko by w momencie klejenia nie było rozczarowania ;^)

Myślę ,pojedynczo je kleić ,po frezie kopiujacym nie jest idealnie
... , zobaczymy jak to zacznę kleić co się będzie działo ...narazie elementy da się z sobą ładnie złożyć ,ale bexie potrdbena szpachla itp Środek wycinałem wyrzynarka i porzezbilem go trochę , to raczej na plus xD

Projektem zwrotnicy będzie zajmował się Pan Adam z Zap audio

Ostatnia edycja:
Popraw zdjęcia, bo wrzuciłeś same minatury.
Czy projekt będzie udostępniony? Ciekawią mnie te głośniki.

Odnośnie projektu trzeba pytać Adama ,jak skończę napewno coś napiszę ,jakieś porównania zrobię ,może do q21 pojadę ,porównać z https://www.q21.pl/opera-callas.html chociaż tam u 18 seas i lepszy tweeter bo chyba scan 9700 ,ale też inna cena ,wiec porównanie bardzo może być interesujące :))

Lecę dalej

Formatki kleiłem pojedynczo na patexx express ,za każdym razem czekając aż lekko przystygnie aby już nic się nie przesunęło ,następnie docisk na całej powierzchni.
Następnie szlif na całej powierzchni nierówności ,szpachla i znowu szlif ,później klejenie sklejki .

Teraz panowie w jaki sposób złapać sklejkę na tym zaokrągleniu ,pasy jakieś ?

Ostatnia edycja:
Pasy chyba, że masz dostęp do worka próżniowego. Możesz użyć pasy + ściski, tylko podłuż coś pod mechanizm naciągania pasów aby Ci wgniotek nie zrobił.

Domowym sposobem możesz zrobić tak... Dotnij formatki sklejki aby były większe niż bok, przy froncie złap przez jakieś listwy na ściski, a w tylnej części nawierć otwory na całej długości i złap jeden bok z drugim trytytkami :) Powinno się też udać.

Obie już poszlifowane
[/url]

Były przymiarki na pasy

Ale średnio to zdaje egzamin ,nadmiar sklejki który ucialem, gdy dociągam pas powoduje ,że wybrzuszalo mi środek :/

Spróbowałem też dociac według sugestii Sylwestra i podpasował mi ten sposób

trdeba tylko więcej płyt uciętych w ten sposób aby podeprzeć też spód...i można by docisnąć całość ....

Jeszcze jedna opcja to piasek , dognie się ładnie do krawędzi ale czy starczy nie zbyt duży docisk? przy patexxie express, w poniedziałek będę coś próbował ,dzięki ....:)

Masochista ;) NIe mając tyle cierpliwości ponacinałem ścianki boczne i dostałem ładne owale :D
Zrobione z ciekawości. Sprawdzałem jak to będzie wyglądało...

Załączniki

• f9b646ebbc372af51ea0fdc2f3c9399e_1615067333.jpg
    f9b646ebbc372af51ea0fdc2f3c9399e_1615067333.jpg
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Kolega widzę swój pierwszy post napisał ,witaj :p

Fajny sposób wyginania :) , chociaż ten owal jest bardzo subtelny , uważam,że powienies dać trochę węższą tą ściankę tylna aby do niej trochę bardziej wygiąć .

Noo metoda którą robię napewno jest czasochłonna,ale ma swoje zalety , moim zdaniem to o to w tym wszystkim chodzi , żeby podumać posiedzieć nad czymś co sprawia przyjemność ,przy okazji cały czas się czegoś ucząc :)

Ostatnia edycja:
Bardzo podoba mi się projekt (kształt obudowy). Gdybym robił coś podobnego rozważył bym doklejany szlifowany trochę mniejszy front ze skosami ale to kwestia indywidualna, jestem ciekawy efektu końcowego ;)

Dzięki Filip ,mi też się spodobała koncepcja :P
No mam nadzieję ,że wszystko się uda :)
Bardziej jakoś widzę zaokrąglone krawędzie ,nie pod skosem, ale nie wykluczam na przyszłość niczego ,spróbuje coś naszkicować i zobaczymy jak to będzie wyglądać.
Dyfrakcja nie jest obojętnym tematem na pewno...

Scythe ,a co myślisz o https://allegro.pl/oferta/worki-proz...SABEgJ1kvD_BwE

Zda to egzamin?...

Ostatnia edycja:
Jestem raczej obserwatorem. Spodobała mi się Twoja koncepcja obudowy a że to co robię nawiązuje do niej kształtem, więc tak jakoś się wychyliłem ...nieśmiało :DIMG_20170901_201103.jpg - Click image for larger version  Name:	IMG_20170901_201103.jpg Views:	0 Size:	693 Bajtów ID:	640224

To tylko prototyp koncepcji. Właśnie pracuję nad jej rozwinięciem.

Ostatnia edycja:
Walczę dalej

Piasek zdał egzamin , tam gdzie się dało złapałem na sciski ,resztę płyty doginałem workami z piaskiem, na to jeszcze dodatkowe obciążenie .

Jedną przeszkodę pokonałem i pojawia się druga ,o której nie pomyślałem
8d3f2f10336f82ce0884547d56a848d7_1615283179.jpg

Panowie jak według was obrobić najlepiej nadmiar materiału ,frezarka z łożyskiem mi nie podejdzie bo tam jest łuk i wszytko jest pod skosem ...

Obie już poszlifowane
[/url]

Były przymiarki na pasy

Ale średnio to zdaje egzamin ,nadmiar sklejki który ucialem, gdy dociągam pas powoduje ,że wybrzuszalo mi środek :/

Spróbowałem też dociac według sugestii Sylwestra i podpasował mi ten sposób

trdeba tylko więcej płyt uciętych w ten sposób aby podeprzeć też spód...i można by docisnąć całość ....

Jeszcze jedna opcja to piasek , dognie się ładnie do krawędzi ale czy starczy nie zbyt duży docisk? przy patexxie express, w poniedziałek będę coś próbował ,dzięki ....:)

Nie do końca mi o to chodziło jak łapałeś, kiedyś był fajny tutorial borysa ale nie moge teraz tego namierzyć jak trytytkami łapał boki z tyłu....

Powrót