• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seicento vs. Car Audio

Reakcji
0
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem fiata sieciento :]
Stoje przed nie lada wyzwaniem - zabudowy audio dla tego samocho-dzika.
Jak każdy (lub nie) wie front w sieciento to 100mm głośniczki a tył o ile szerokośc półki pozwoli nieograniczone głośniki (w miare rozsądku 165mm).
Szarżująć po allegro wybrałem sobie faworytów w postaci zestwu Hertz DSK 165 (2 midbasy i 2 tweetery).
Czy to dobry wybór ?
Z tego co słyszałem hertz do najgorszych nie należy.
I jeszcze jest problem co wsadzić w miare taniego do przodu (10cm) ???
Z kolei radio samochodowe - piorytet odtwarzanie mp3 i tutaj po kosztach... znalazłem SONY CDX-S2220 i PIONEER DEH-3730MP - pytanie który z nich lepszy lub jakie alternatywne odtwarzacze proponujecie (cena do 370zł) ??

Pozdrawiam.

Co do głośników, ja do tico dałem na przód Alpinki coaxialne 10cm - czy by to były
13 czy 16 różnicy wielkiej by nie było bo i tak free air :)
Ja robiłem po najmniejszej lini oporu= najmniejszych kosztach...
Aby głośniki nie dostaly zdyszki mają subsonica 1 rzędu na jakiś 150hz o ile dobrze pamiętam. Niby wydaje się wysoko, ale należy pamiętać żę to 1 rząd wobec czego
charka opada łagodnie.
Sa dół pasma odpowiedzialny jest mój sub z działu konstrukcje :)
Też miał być tani. Radio to Sony CDX 2500r, jakieś za specjalne nie jest,
ale wóz jest tani i pewnie idzie na handel więc nie bardzo mnie ten problem boli ;]
Tylko że w przypadku małych wozów radze nie zapominać że sub w bagażniku=brak bagażnika ;]
A co do DSK - wg Umberto podobnie grają TVMy dedykowane do samochodu,
chyba do opla (?), więc nie wiem czy jest sens przepłacać ...
Powiedz ile chcesz na całośc wydać.

Czy planujesz zamontować wzmacniacz? Nie wiem jak w SC, ale do CC można od biedy sklepać małego suba i zamontować go z boku bagażnika (nad nadkolem), tak że jeszcze zostanie ciut miejsca na bagaż. Subwoofer na głośniku 16 cm w takim małym samochodzie da naprawdę dużo basu, o wiele więcej niż piedziawki we free-air zamontowane w półce. Mój osobisty faworyt to... stx... 18-120-6-SW.

za 600zł to nie licz na wiele ;]
żeby cokolwiek osiągnąć trza będzie pokombinować :)
ale raczej 2.1 nie zrobisz...
a jeśli chodzi o suba to na mniejszym niż 8 cali nie ma sensu...

A kto powiedział że suba chce :]
Jak naraznie suba jest odemnie oddalony o kilka miesięcy zbierania kasy :/
Narazie musi wystarczyć zestaw 10cm do frontu i 16,5cm na tył tylko jaki ?!

Daj spokój z tym tyłem, lepiej załóż panele do przodu i tam wsadź te 16.5 a poźniej dorobisz suba, półka do jest zły pomysł.

ladowanie kasy w 10cm coaxiale jest troche bezsensu, zamontuj cos na tyl np magnat bodajze classic 216
albo na przód 10cm coax +2x jaks 16 basowa mze byc od home audio
na Twoim miejscu zrobilbym nowa pólke bo fabryczba jest szajsowa i cienke, bedzie drzec

Ok, znalazłem te magnaty http://allegro.pl/item88777409_sklepwrocl_magnat_classic_216_dynamika_i_moc150w.html
Pytanie tylko czy będą lepiej grać od tych Hertz'ów ?
Co do drugiej opcji to chyba musiałbym troche drzwi przerobić żeby wsadzić w nie 16cm głośniki.
Może ma ktoś stronke gdzie są porady co do tych paneli lub/i półki z tyłu (jak zrobić/gdzie kupić).

PS. po przeczytaniu kilku opini na innym forum zrezygnowałem z 10cm do przodu....

Już znalazłem te panele i szerze mówiąc są za drogie drogie 200 - 260zł.
Za to półke na tył chyba sobie sam wyszkrobie ;]

Ja ta kase bym kupil jakies radio i dobry przod, zrobil panele i wytlumil matami drzwi.

vip napisał:
Ja ta kase bym kupil jakies radio i dobry przod, zrobil panele i wytlumil matami drzwi.
Propozycje mile widziane...
PS. gdzie można kupić panele do SC... znalazłem panele z firmy Basser ale cena z kawałek plastiku odstraszająca (260zł)..

tylko troche lipa zasilać 16cm głośniki z radia ...
20w może być mało nieco ...
a już napewno dla hertzów które moc lubią...

Od czegoś trzeba zacząć, ludzie mają i dobrze im gra, w przyszłości kupisz 4 kanałowego wzmaka dwa zmostkujesz do suba dwa pojda na przód i gitara gra.

tak z ciekawości zapytam - jakie to sc ??
rocznik itp :)
bo też ma wpływ na to co warto tam wkładać :)

Powrót