• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Rockford Fosgate
Punch HE
RFP3410

srednica wewnetrzna cewki 51,7mm
srednica zewnetrzna cewki 56mm
drut 0,5-0,55mm
wysokosc uzwojenia 34mm
4 warstwy
karkas alu 0,15mm
wysokosc karkasu 61mm

62626e6214424a797fb056208057405a_1470485231.jpg

rockford ma bardzo fajny resor
duza powierzchnia klejenia do cewki
w dodatku klejenie membrana-resor-cewka ma duzo wieksza powierzchnie i sily dzialajace na klejenie sa duzo bardziej korzystne ;)

Pospawać można bez problemu :)
Niestety nie wiadomo czy symetria kosza nie zostanie zachwiana
Wysokie temperatury i naprężenia w trakcie spawania
Tylko wróżka jest w stanie zagwarantować , że to się będzie do czegoś nadawało

Można się łudzić :)
Oprócz tego kosz otrzymał chyba spore uderzenie skoro tak został rozerwany ?
Próbować zawsze można , tylko lepiej zawczasu pogodzić się z klęską
I ewentualne koszty wpisać jako edukacyjne :)

Oprócz tego kosz otrzymał chyba spore uderzenie skoro tak został rozerwany ?
otoz nie
glosniki sa bardzo nietypowo montowane. przykrecane sa od tylu w specjalnych komorach
na lewym ramieniu widac gwint wewnetrzny. tam 3 sruby przyciagaja glosnik do tylu, a opiera sie on na tym rancie. widac ktos przesadzil z sila i z czasem peklo

jestem swiadomy naprezen spawalniczych... ale to i tak powinno byc bezpieczniejsze niz klejenie
a moze ktos bawil sie epoksydami do metali?

W takim razie szanse rosną :)
Możesz spróbować jakiś klejem typowo do aluminium lub polutować takim wynalazkiem , który nazywają ALUMINIUM WELD
Gdybś brał się za to lutowanie to lepiej na czymś najpierw potrenuj :)

Ostatnia edycja:
Jeśli to ciśnieniowo odlewany kosz to może być problem. Jednak jeśli masz fachowca od spawania aluminium (nie "pan zdzisiu" z warsztatu obok) to powinno się udać. Ewentualnie możesz przysłać mi kilka zdjęć, pokażę to naszemu instruktorowi. I może by się tym zajął.
W mojej ocenie należy to zespawać etapami/punktowo , żadnej ciągłej spoiny bo kosz pociągnie. Tylko i wyłącznie TIG.

Dobry fachowiec nie zrobi tego za drobne :)
Nie wiem co to za głośnik , jednak koszt naprawy może przekroczyć jego wartość
I tak nie da się później udawać , że nie był naprawiany

to stare KEFy 105/3
tak wiec warto walczyc o legende ;)

zaczne od klejow
jak nie wytrzyma to bede wysylal do specjalisty. kolega z poprzedniej pracy. najlepszy spawacz w koszalinie ;)
nie takie rzeczy ratowal :p

Pawel S.
Bardzo interesuje mnie co bedzie z tymi KEF'ami, szkoda by wyladowaly na smietniku. Ktos rzucal tymi glosnikami... czy jaka cholera :o
Rockford rzeczywiscie ciekawy - powininien dobrze przenosic moment z cewki na memrane, przynajmniej ja tak mysle.

Powrót