• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

nie do konca. zobacz sobie kleje do glazury. wydaje nam sie ze sa mega sztywne a jednak na kazdym jest napisane ze sa to kleje elastyczne :p

chodzi o to zeby klej nie byl zbyt kruchy i nie pekal

wez sobie zwykly cyjano i sklej np gume. poruszaj nia i klej sie wykruszy

nie do konca. zobacz sobie kleje do glazury. wydaje nam sie ze sa mega sztywne a jednak na kazdym jest napisane ze sa to kleje elastyczne :p

chodzi o to zeby klej nie byl zbyt kruchy i nie pekal

wez sobie zwykly cyjano i sklej np gume. poruszaj nia i klej sie wykruszy

Tylko że elastyczność = tłumienie.

dlatego musi on byc delikatnie elastyczny ;)

bo przeciez moge to przykleic na butapren :p
ale wtedy obawiam sie ze najwyzsze pasmo sie wytlumi

Użyj sztywnego kleju. Przecież to głośniki wysokotonowe i tam nie ma dużych wychylen i klej nie będzie pękał. Zwykła kropelka powinna się sprawdzić.

nie toleruje komercyjnych klejow cyjanoakrylowych. potrafia puscic same z siebie bez powodu :/

ale chyba pojde w tym kierunku bo nie mam pomyslu na nic innego

Jak rozebrać JBL GTO 1202d dolne zawieszenie przyklejone jest do dziwnego pierścienia plastikowego który jest razem z magnesem, ktoś miał do czynienia? Trzeba przewinąć cewkę ...

"przewinąć" znaczy wsadzić przewiniętą nową cewkę na wzór taki skrót myślowy rzeczywiście niezbyt jednoznaczny. Nitrem i jakoś dało radę dziada ale po co tak to skomplikowali...

Nie na temat...
Przewinąć to można najwyżej dzieciaka, cewki się przezwaja.

Widzisz.. mój dziadek pół życia zawodowego przewijał silniki i z tego żył. I weź takiemu tłumacz, że pozostawał przez 30 lat w błędzie ;)
Może dajspokój z tą poprawnością językowo polityczną.

Nie na temat...
A czemuż to poprawność językowa jest zła? Warto potrafić mówić i pisać po polsku, warto też umieć poprawnie nazywać rzeczy i czynności.
Kiedyś mieliśmy tu kolegę o kwiecistym języku, który został skrytykowany za swoje posty i przestał pisać, a ma wiedzę i miał chęć dzielenia się nią.

Uniamp wyzionął ducha na jednym kanale i pociągnął za sobą Scana :/

Pacjent: Scan Speak 15w/8530k00

f1b16e8a21b0ae465d1035cbff714d0b_1483041313.jpg

Jak widać usmażył się lakier, lecz jedynie tam gdzie cewka nie była schowana w magnesie, to co było schowane miało widocznie chłodzenie i się nie usmażyło. Cewka chodzi luźno, oczywiście tak długo jak nie jest wciśnięta do tego usmażonego lakieru z bąblami.

Da się to jakoś zreanimować bez całkowitego rozklejania głośnika ? Jakieś obskrobanie lakieru w miejscu usmażenia czy coś ? ;)

Moim zdaniem to co sie stopilo to klej laczacy karkas cewki z centratorem. Jestes pewny ze to izolacja/ lakier cewki?
Cewka przy tzw probie zycia robi sie bardzo ciemna ale sie nie topi na niej lakier. Chyba ze Scan Speak stosuje jakis dodatkowy klej...

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem to co sie stopilo to klej laczacy karkas cewki z centratorem. Jestes pewny ze to izolacja/ lakier cewki?
Cewka przy tzw probie zycia robi sie bardzo ciemna ale sie nie topi na niej lakier. Chyba ze Scan Speak stosuje jakis dodatkowy klej...

Wygląda to dla mnie jak usmażony lakier, wyżej tego nie widać, tak samo niżej. Oczywiście pewności nie mam, nie zdarza mi się zazwyczaj naprawiać głośników ;)

3d4e32827fb62df7322b58c0c122d608_1483043756.jpg

tak sie dzieje jak na wzmacniaczu pojawi sie stale napiecie

druty nawojowe do glosnikow sa w podwojnej emalii a w dodatku z klejem

niestety jak to zdrapiesz to druty beda sie zwieraly
trzeba wymieniac

Powrót