• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Jakby ktoś był zainteresowany co się kryje w koszu takiego wynalazku jak Soling CP123 to mam zdjęcia cewki.
Rozklejałem głośnik w celu wymiany linek. Głośnik dostawał 350W i linki zaczęły przerywać.
W środku cewka 2" dość gruby drut i nawet solidnie to wygląda. Głośnik może przyjąć trochę mocy;)
Nie mam dokładnych wymiarów cewki (zgubiłem karteczkę z zapiskami)

Jakimi klejami sklejacie nabiegunniki z magnesami?

Ostatnia edycja:
Macie może doświadczenie z kopułkami jedwabnymi?
Mam bardzo skurzone średniaki 50mm. Jedwab nasączany.

Czym można je wyczyścić?
Myślałem użyć patyczka do uszu z alkoholem, tylko później konieczne będzie ponowne nasączenie. Czym to bezpiecznie nasączyć?

najwazniejsze w tej kopulce to wlasnie impregnat
nikt nie powie co to jest bo to tajemnica producenta
tak wiec lepiej nie ryzykuj i nie zmywaj tego

dls czy morel?

Czym odkleic papierowa membrane od kosza z bakelitu?

greencones_01.jpg

nie widze innego sposobu jak mechaniczne odklejenie
podgrzac sie nie da
rozpuszczalnik wsiaknie w membrane i pewnie pobrudzi

Mam małe szerokopasmówki Visatona w których zmalała siła magnesów. To samo stało się z miniaturowym midbasem od Monacora. Głośniki leżały kilka lat nieużywane. Co mogło być tego przyczyną?

Zwiększyła się dobroć elektryczna Qes ale też magnesy głośników słabiej przyciągają metalowe przedmioty.

Właśnie rozkleiłem przy pomocy znanego palnika za 6zł GDM12/60 z Altusów 110, membrany są dosyć wyblakłe, ale fajnie by było zastosować oryginalne i teraz nie wiem jakie zawieszenie kupić, czy ewentualnie wymienić też resor dolny, bo się pokrzywił i jest cały oblepiony lub założyć cały zestaw, ale z tym ostatnim to mam pewne uprzedzenia, więc nie wiem co wybrać i czy ewentualnie jest sens potraktować membranę sprayem.

Co do koloru membrany to nie sprayem. Lepiel zabarwić membrane na czarno markerem. Dobrze się wchonie w celuloze i nie doda masy tak jak przy malowaniu sprayem.

Paweł zrobiłbym tak, ale GDNy już są zregenerowane czymś niezidentyfikowanym.

Po przejrzeniu aukcji cała membrana z pianką jest tańsza niż sama pianka, więc kupię chyba membranę i resor dolny, całość powinna wyjść poniżej 30zł dla obu głośników, teraz już zresztą wiem, że niepotrzebnie rozkleiłem głośnik kompletnie, ale myślałem, że coś jeszcze uzyskam ze starych membran (ale cenowo to nie ma sensu, a może nie wypalić klejenie zawieszenia na tak małym głośniku).
Cewki udało mi się odkleić hot airem, smrodu trochę było, ale z tego co widzę zamienniki cewki chodzą na alu karkasie niektóre, więc wolę wrzucić starą.

Jednak jest decyzja na nowe GDMy, tylko pytanie czy Altusy 110 mają komorę na średniotonowy? Bo widzę w necie wersje z otwartym i zamkniętym koszem, oryginalnie był oczywiście otwarty (a całych kolumn nie mam u siebie).

PS Stare może też sobie kiedyś z nudów pokleję.

Ostatnia edycja:
Powrót