Jakiś czas temu zachciało mi się selektora wejść cyfrowych, bo używanie tylko jednego wejścia w DACu jest dla mnie nieporozumieniem
Kolega w pracy zasugerował mi CPLD do zrobienia multipleksera, ale języki HDL były dla mnie wtedy czarną magią. Niedługo potem .3lite wrzucił na forum swój prosty selektor wraz z opisem ("kodem"), ośmieliłem się i zrobiłem PCB pod własne potrzeby. Potem ciut zmieniłem założenia i napisałem opis prawie od nowa, choć wiele do pisania tam nie ma - ale teraz zamiast czystego multipleksera, są 3 wejścia danych I2S i 4 źródła - SPDIF ma wspólne wejście I2S, a CPLD przełącza jedynie wejście coax/toslink w module z WM8804.
Tak to wygląda:
Gniazdo na Amanero/Xmos/USBAudio
Obok moduł WM8804:
klik
Jest też socket na moduł Bluetooth z aliexpress, który wypluwa z siebie I2S. Działa, gra, na pomiarach wyszło że ma on swoje ograniczenia, ale to jest bardziej do wygody niż jakości
Wyjście jest izolowane, można zalutować zworki żeby pominąć izolator. Zapomniałem dać zworek na GND/VCC więc te już trzeba podłączyć drucikiem
Na płytce jest zasilacz oraz dużo LEDów
Gniazdo IDC10 służy do podłączenia LEDów np na panelu przednim, ale na płytce oczywiście też jest sygnalizacja wybranego wejścia. 4 pinowe złącze obok służy do wybierania źródła (GND, VCC oraz 2 piny logiczne co daje 2^2 = 4 możliwości
).
Jak to z CPLD/FPGA bywa, do zaprogramowania wymagane jest specjalne, stosunkowo drogie narzędzie, więc samych płytek chyba nie ma co brać. Gdyby ktoś chciał, znajdzie się płytka z zalutowanym CPLD i opisem
BOM:
Pokaż załącznik BOM selektor I2S.pdf
Jak ktoś będzie chciał to wrzucę schemat, aczkolwiek za wiele tam nie ma..

Tak to wygląda:

Gniazdo na Amanero/Xmos/USBAudio

klik
Jest też socket na moduł Bluetooth z aliexpress, który wypluwa z siebie I2S. Działa, gra, na pomiarach wyszło że ma on swoje ograniczenia, ale to jest bardziej do wygody niż jakości

Wyjście jest izolowane, można zalutować zworki żeby pominąć izolator. Zapomniałem dać zworek na GND/VCC więc te już trzeba podłączyć drucikiem

Na płytce jest zasilacz oraz dużo LEDów

Jak to z CPLD/FPGA bywa, do zaprogramowania wymagane jest specjalne, stosunkowo drogie narzędzie, więc samych płytek chyba nie ma co brać. Gdyby ktoś chciał, znajdzie się płytka z zalutowanym CPLD i opisem

BOM:
Pokaż załącznik BOM selektor I2S.pdf
Jak ktoś będzie chciał to wrzucę schemat, aczkolwiek za wiele tam nie ma..