• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Selektor wejść

Reakcji
1
Witam. Jestem w trakcie budowy wzmacniacza stereo i mam pewien problem. Nie wiem jak zbudować prosty selektor 2 wejść, taki, który nie wymaga osobnego zasilania, chyba, że 12V bo posiadam taki transformatorek. Myślałem nad najzwyklejszym przełącznikiem, oto schemat:
styk1.jpg

Tylko nie wiem czy to się sprawdzi. Chodzi mi tez po głowie układ na TDA1029 ale nie wiem jak tam się przełącza wejścia :|
Proszę o porady, dziękuję.

Ja budowałem selektor na CD4017 możesz podłączyć do 10 wejść z tym że to na przekaźnikach dodatkowo, jak chcesz to mogę Ci podrzucić schemat. Chyba że można by to rozegrać na dwóch isostatach połączonych ze sobą.

ja mogę zaproponować takie coś, własnego pomysłu więc nie bez błędów :]

Selektor 3 wejść i 2wyjść (opcjonalnie) z włączeniem transformatora (230V do 8A) oraz regulacją siły głosu (opcjonalnie).

Całość sterowanan przełącznikiem obrotowym (tym za 7zł) i zasilana z transformatora 12V.

czekam juz 2miesiace na obudowe do uni i wtedy pokaze calosc zmontowana.
Osobne moduly sa juz gotowe.

musze najpierw przetestowac wszystkie konfiguracje a do tego celu potrzebuje obudowy zeby zrobic kompletnego wzmaka. Nie widzi mi sie grzebanie i uruchamianie w lezacych na podlodze modulach.

Pod znakiem zapytania jest modul sterujacy bo pewnie zmieni sie oprogramowanie, reszta jest juz w zasadzie skonczona bo nie ma tam nic waznego zeby zmieniac.

myslalem tylko ze ten scalak jest dosc drogi i wymaga wyswietlacza do prezentacji polozenia glosnosci co dodatkowo podnosi cene. W dodatku ma dosc maly zakres napiec wejsciowych jak na poziom sygnalu z CD. Jak bede robil jakiejs wysokiej klasy sprzet to na pewno pomysle jak to zrobic na razie robie rzeczy proste i tanie.

Więc tak. Przyjrzałem się schematowi na twojej stronie Irku i spodobał mi się selektor wejść. Jednak prosiłbym cię, o ile masz czas i chęć, abyś zmodyfikował schemat tak, aby selektor posiadał tylko 2 wejścia, oraz nie posiadał funkcji volume, gdyż to realizuję na przedwzmacniaczu. Diody sygnalizacyjne są ok :)

Wystarczy ze nie zamontujesz dwoch czinczy a zastosowany przelacznik obrotowy ma mozliwosc ograniczenia skoku np do dwoch pozycji. W miejsce potencjometru wstawiasz dwie zwory i masz to co chciales.

Cala dokumenatcja jest zamieszczona, osobnego spisu nie ma bo tylko kilka elementow wiec wartosci sa jako opisy na plytce.

Powrót