• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Serwery i bazy nazwa.pl - kodowanie

Reakcji
0
Szlag mnie już trafia... Dot. nazwa.pl
Nie zna się ktoś na tym? Jak ustawić kodowanie w bazie i na stronie żeby było ok?
W bazie zmieniam z latin na utf-8 ale to nic nie daje, dane z bazy dobrze się wyświetlają
jak stronę zakoduje ISO-8859-2, ale wtedy nie mogę w żaden sposób zapisać plików
ze stroną tak aby treść była ok :/

Zna się ktoś na tym?

Tanner, nie znam się na tym w ogóle, ale że walczyłem z tym jakiś czas temu, to:
w phpmyadmin:
# System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
# System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

I w programie, w którym piszesz kod stron ustaw kodowanie na UTF8 i powinno śmigać, a bynajmniej na unl.pl działa ;)

Jest dokładnie tak ustawione, ale te zmiany nie przynoszą żadnego efektu - strona w UTF jest ok, ale krzaczki z bazy danych wywala. Zmiana w przeglądarce na ISO-8859-2 powoduje że dane z bazy są ok, ale strona nie.

Powrót