• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Simple Audio Sweeper

Reakcji
1
Program który popełniłem z zamysłem wsparcia niekończącej się walki z własnymi rozwiązaniami audio na bazie PC i nie tylko. Może komuś się przyda. Open Source. Free / MIT License. Windows 10 / 11 (?), Linux

SAS

sas.png

Wszelkie uwagi mile widziane.

Witaj, dzięki za przydatne oprogramowanie, być może.
Być może dlatego, że osobiście używam najczęściej 96kHz/24b, albo 192kHz/24b, rzadziej 48kHz/24b albo 88,2kHz/24b. Mam co prawda urządzenia działające z 384kHz/32b, ale słabo sobie radzą z resztą mojego sprzętu.
Dziś sampling 44,1kHz to tak trochę mało, a nie widać w tym oknie, by można było go przestawić. Dobrze by było, by takie rzeczy można było zmieniać i można jeszcze dodać możliwość wyboru rozdzielczości, 16, 24, 32 bit.
Może zrobić program choć trochę zbliżony do RMAA? Ja nie mam odpowiedniej wiedzy, by Ci pomóc, ale chciałeś zobaczyć uwagi.

Dzięki za odzew. Istotnie nie ma aktualnie możliwości wyboru próbkowania i rozdzielczości. W przypadku tych parametrów działam na wartościach domyślnych dostarczonych z API SoundDevice. Nie są zahardkodowane, przynajmniej nie po mojej stronie. Myślę że będzie można to udostępnić do gui w niedalekiej przyszłości chociaż, nie mam na razie przekonania że będzie to szczególnie istotne. Nie słuchamy tu muzyki ale pojedynczej składowej (wraz oczywiście z zakłóceniami). Jest też spora szansa, że wyższe próbkowanie skutecznie dojedzie CPU i ograniczny dalszy processing. Okaże się. Co do funkcjonalności nie planowałem nadmiernie "brnąć w liczby" ani sugerować badania parametrów loopa line_out - line_in. Raczej chodzi o badanie całości systemu odsłuchowego włączywszy w to głośniki, dywaniki, kanapy i woskowinę w uszach ;) Pozdrawiam serdecznie, zwłaszcza tych którzy twierdzą, że słyszą 20kHz i format próbki ;) Zapraszam do skorzystania i samodzielnego przekonania się jaka jest prawda.

Powrót