Ostatnie zdjecia moga mylic, bo chyba nie masz z dwch stron na calej powierzchni skaju i na drugiej focie kolce polozyles tylko pogladowo na ladniejszej stronie?
Na przed ostatnim zdjęciu są 2 płyty MDF 6mm, każda oklejona dokładnie skajem i złożone razem w kanapkę.... Efekt jest tak dobry że nie widać połączenia lub "początku skaju"
Ostatnie zdjęcie umieściłem aby pokazać jak wyglądają ranty przy dobrze naciągniętym skaju na nietypowy kształt.... Oczywiście strona, na której leży podstawka z kolcami to "surowy" MDF
Ja mam tylko jedno pytanie odnośnie oklejnia. Widzę, że odcinasz skórę równo z powierzchnią płyty, czy po przyklejeniu takiego frontu do kolumny nie widać tego? Nie ma to tendencji to jakiegoś odłażenia badź wyłażenia jakiś frendzli ?
NIE, absolutnie nie widać. Ta sprawa była już poruszana kiedy
bingant pokazywał swoje fronty ( również obcinane na "0" ) Jeżeli dobrze to zrobimy to zyskamy całą wewnętrzną powierzchnię do przyklejenia. Zakładanie skaju do środka jest dla mnie głupotą... a może (nie musi) spowodować gorsze łączenie front-skrzynka.
Zdjęcie przylegania frontów w moich 3SM....
Front obcięty na "0"
Inny zrobi, będzie miał mdf szerszy o 1-2mm od reszty kolumny i będzie widać surową płytę.
Jak robimy skrzynki to wystarczy brać odpowiednią poprawkę, żeby obłożony skaj zrównał się na fornirem. ( przy tym sposobie wykończenia bierzemy to już pod uwagę przy docinaniu frontu - musi być minimalnie mniejszy )
Dodatkowo w Twoim rozumowaniu.... Jeżeli ktoś zrobi front 1-2mm szerszy i oklei go "na zakładkę" do środka to będzie OK ?? Front i tak będzie wystawał poza bok kolumny.... więc LIPA.
A i mam do Żówika jeszcze jedno pytanie. Jak załatwiasz sprawę otworu pod głośnik? Wycinasz z krawędzią podfrezowania? Frezujesz większe o grubość dermy i zawijasz ją do wewnatrz i poźniej na tym lezy głośnik?
Frezujemy otwór większy o grubość skaju-dermy...Skaj musi być "wciśnięta" do środka. Skaj można zostawić tylko na "wysokości" kosza....lub też podłożyć pod głośnik i potraktować ją jako "uszczelkę" (wtedy frezujemy głębszy otwór o grubość skaju)
Oczywiście możesz zrobić frez na krawędzi płyty oklejanej skajem oraz wglębinie w płycie, do której front będziesz przyklejał.
Zdecydowanie za dużo nikomu niepotrzebnej roboty !! Skoro obawiacie się, że coś będzie wystawało proponuje wziąć w łapę "edukacyjny" kawałek MDF-u i spróbować mojego sposobu..... krok po kroku bez pośpiechu....