• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sklejanie blach stalowych i aluminiowych

Reakcji
3
Potrzebuję wykonać pudełko ekranujące z blachy stalowej. W związku z tym że nie chciałbym tego skręcać na śruby, pomyślałem aby wyciąć na cnc elementy z blachy i posklejać to w jedną całość i następnie polakierować. Dodam tylko że nie będzie to przenosić żadnych obciążeń mechanicznych, raczej ma to wyglądać estetycznie z zewnątrz. Ma to sens? Podejrzewam, że jakiś klej idzie do tego dobrać.

W sumie chyba to też rozwiązanie, na pewno trwałe. Można to dotknąć po zewnątrz, później szlif.

Jak coś małego to możesz spróbować też skleić silikonem sanitarnym/ najpierw odtłuścić, dobrze ścisnąć na 24h. Przed odstawieniem nadmiar usunąć szybko palcem zanurzonym w płynie do zmywania naczyń :)

Jak coś małego to możesz spróbować też skleić silikonem sanitarnym/ najpierw odtłuścić, dobrze ścisnąć na 24h. Przed odstawieniem nadmiar usunąć szybko palcem zanurzonym w płynie do zmywania naczyń :)

Serio tak robiłeś już z blachą kiedyś ? :D
Robiłem podobne rzeczy.. ale ja miałem na celu uszczelnienie jakiejś kombinowanej szafki, która stała na dworze..

Kleiłem tym CX 80 pęknięty cylinder żeliwny, pewnie jeździ do tej pory... Ale jak wykończysz taką puszkę ? malowanie ? i podstawowe pytanie jak chcesz ją uformować ?
Przypadkiem może sie okazać że wkład pracy będzie niemiarodajny do uzyskanego efektu,

Kleiłem tym CX 80 pęknięty cylinder żeliwny, pewnie jeździ do tej pory...
To potwierdza, że prawdopodobnie jest to bardzo dobry klej

Ale jak wykończysz taką puszkę ? malowanie ? i podstawowe pytanie jak chcesz ją uformować ?
Malowanie jak każde inne szlifowanie, grunt, lakier natryskowo oczywiście. Formowanie tak jak z każdego innego materiału, sklejasz pudełko ze sklejki to też musisz to dobrze ścisnąć, ustawić itp, przynajmniej tak to widzę.

Hmm myślałem ze chcesz jakieś siatki z lasera wypalić, a potem giąć.. jak tam chcesz, ale jesli w ten sposób chcesz to robić to pomysł nad alu, kupisz plaskowniki( to potniesz sam )albo przycienta blachę, latwiejsza obróbka i moze bez malowania sie obejdzie, tylko bezbarwny.

W każdym sklepie gdzie sprzedają lakiery samochodowe powinni mieć w tubach coś co nazywają pastą na spawy , lub masą uszczelniająco-klejącą :)
Jest lakierowalna , w różnych kolorach (czarna też) , skleisz tym do siebie wszelkie blachy , tworzywa i inne badziewia
Nadmiar można elegancko zebrać po wyschnięciu nożem czy skalpelem
Tuba do pistoletu to koszt kilkunastu złotych
Występuje też w puszkach , ale w tubach praktyczniejsza do tego celu :)

Panowie, dzięki za rady. Jeśli chodzi o lakier to ma być czarny mat więc nie ma bulu. Pewnie macie na myśli zachowanie, efektu stali lub alu przy takich połączeniach a to nie byłoby łatwie. Po prostu ma być stalowa puszka(ekran) bez otworów i śrub na czarno;) elementy z blachy zamówię w firmie gotowe.

Nierdzewka.
Z lewej tylko szlifowany, z prawej po polerce.
Większe min 1-2cm od trafa, przewody przez otwór w półce pod spód idą.
Trafa są przewymiarowane więc są chłodne, a dyskotek raczej nie robię, a przynajmniej staram się :-)

Ostatnia edycja:
Powrót