• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sklejenie membrany

Reakcji
0
Witam. Przypadkowo uszkodziłem membranę w wooferze 16cm. Wykonana jest z prawdopodobnie z polipropylenu (dość cienka, czarna, "plastikowa"). Pęknięcie ma ok 1cm długości. Czym to skleić, żeby posłużyło jeszcze jakiś czas?
Myślałem żeby podłożyć od spodu łatkę. Czy tak można? I jakiego kleju użyć?

jak tylko pekniete bez uszczerbku i da sie to zlozyc do pierwotnego wygladu to proponue tylko podkleic od tylu klejem epoksydowym

Fotki:

Tylko nie piszcie, że lepiej kupić nowy :mrgreen:
Na razie spróbujmy go uratować, przy Waszej pomocy może się uda.

tragedi niema. powiem nawet wiecej - jest to najlepsza opcja jaka moze byc przy uszkodzeniu.
uloz tak pekniete czesci zeby bylo widac jak najmniejpekniecie i przemieszczenia. potem od tylu posmaruj klejem epoksydowym. skleilem tak 2 glosniki i jest OK
musisz to koniecznie skleic zeby niepowstawaly tam zadne dodatkowe dzwieki oraz zeby nie powiekszyla sie ta szczelina

Dzięki za pocieszenie. A klej Epoksydowy, to te dwu-składnikowe ? Bo akurat mam taki, wyciskany ze strzykawki. Czy polecisz jakiś konkretny?

Głośnik żadna rewelacja, ale jednak szkoda :wink:

Powrót