• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia basowa br pod 12"

Reakcji
0
Prosiłbym o jakiś fajny projekt skrzyni basowej br 12". Strojoną na 45hz - takie chyba najlepsze :-) - będzie on grał na prywatnych imprezkach - czyli 12" wystarczy w zupełności :-)
Najlepiej uniwersalną, na głośnik się jeszcze nie zdecydowałem, ale jedno jest pewne tani :-)
co sądzicie o http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=566&vItemDB=itemdb
Jeden kolega z forum polecił mi obudowę 60l, czy ten litraż ma być razem z kanałem br ? - chodzi o tą obudowę(odpowiednio mniejszą)
http://allegro.pl/item561156889_hds_15_obudowa_obudowy_bass_beyma_eminence.html
z góry dziękuję

już działa:-)

[ Dodano: 2009-03-03, 19:56 ]
Macie jakąś propozycję?? :roll:

[ Dodano: 2009-03-03, 19:59 ]
Jaki filtr dolnoprzepustowy wybrać? 150hz? czy za nisko

rafal20, napisz jeszcze raz od poczatku i pelnymi zdaniami co chcesz osiagnac.

skoro masz podany litraz oraz strojenie to co za problem sobile policzyc wymiary skrzynki? AxBxC i gotowe :P (tylko ze nas interesuje to co w srodku a nie na zewnatrz)

skrzynke calkiem tanio mozesz sobie zrobic sam. wystarczy poswiecic 50-100zl i 1-2 dni po pare godzin pracy - napewno taniej niz kupowanie tego z allegro

rafal20 napisał:
moze byc
rafal20 napisał:
Jaki filtr dolnoprzepustowy wybrać? 150hz? czy za nisko
aktywny

napisz jakie masz kolumny?
jaki wzmacniacz?
w jakich pomieszczeniach to ma grac?

tylko ze litraz jest podany przez kolege, który może sie mylić :-)
jaka powierzchnia br?? bo ja buduję br - tunele z płyt

[ Dodano: 2009-03-04, 20:11 ]
Pomieszczenia - różnie; od 14m2 do 40m2-imprezki, czasem film. Moje kolumny to 2*120RMS (20cm bas+2*16cm srednio-niskotonowe+wysokotonowy).
Interesuje mnie "mięsisty bas", który da się odczuć na sobie. (z moich kolumn już odczuwam, ale jestem bardziej wymagający :-P), - nie koniecznie musi tłumić jak szalony, ważne aby było to uderzenie (tak na słuch- myślę że w granicach 45-50hz)
Wzmacniacz jeszcze nie wiem, aktualnie estradowy 2*150RMS (kość 4048II)
Poradzcie coś...

na poczatek to musisz zalatwic sobie jakis dodatkowy wzmacniacz ktorym zasilisz tego suba. poszukaj czego z uzywek - ale nie czegos typu
rafal20 napisał:
estradowy 2*150RMS (kość 4048II)
bo na estradzie ten scalak by sobie nie poradzil :lol:
rafal20 napisał:
jaka powierzchnia br?? bo ja buduję br - tunele z płyt
okragly starczylby 10cm. a jako ze chcesz robic szczelinowy to daj wieksza powierzchnie i wysokosc szczeliny nie mniejsza jak 25mm

rafal20 napisał:
estradowy wzmacniacz miał by być słabszy?? raczej odwrotnie:-P
to że ktoś go nazwie estradowym nie znaczy że taki właśnie jest... Na allegro jest pełno takich ,,estradowych" wzmacniaczy które są warte tyle co nic....

trochę się znam - i umiem rozróżnić co to estradowy :-) jak wiemy oryginalna kość 4048V ma te prawdziwe 150watt

rafal20, ale 150W obecnie nadaje sie do duzego pokoju a nie na estrade :lol:

nie wazne - bez dodatkowego wzmacnaicza nic nie zdzialasz

rafal20 napisał:
myślę że to napędzi tego STX, może nie w 100% ale 85% tak, poza tym takie wzmacniacze mają dosyć dobrą barwę jak za taką kasę. Co o tym myślisz??
chcesz 300W STXa napedzic 100W technicsem? pomijam sam fakt ze technicsy nie slyna z jakosci... ale te 100W to starczy mu w domu ale napewno nie na imprezy :???:
te wzmacniacze tez sa na STKach a ty potrzebujesz jakiegos pozadnego tranzystorowca :P

nie wiem co jest dobre bo od dawna siedze w DIY
ale wiem jedno - nie oceniam wzmacniacza dopuki go nie przetestuje
zdazalo sie tak ze "markowe" wzmacnaicze niebyly wiele warte a zdazalo sie tak ze "no name" gral tak dobrze ze kupilbym tego wiecej...

Powrót