• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia CL 10litrów, DLS CAD-1000, jaki głośnik?

Reakcji
0
Witam. Jak w tytule: posiadam zabudowę boczka w bagażniku Toyoty Corolli E12 (10 litrów) i wzmacniacz DLS CAD-1000. Mam nieprzeparte wrażenie, że głośnik, który obecnie użytkuję dusi się w tej konfiguracji (Mac-Audio Typhoon 320Watt RMS, wyjęty z fabrycznej skrzyni BR ok. 40L.).

Czy ktoś byłby w stanie polecić mi głośnik 25cm? Chciałbym się zmieścić w 200zł, ale nie wykluczam zwiększenia budżetu. Może być używka.

u-dimension robi wrażenie, po opisach na necie wnioskuję, że by mnie usatysfakcjonował, ale jest zdecydowanie za drogi. JBL może i byłby dobry, ale do marki jestem lekko uprzedzony, to nie to co kiedyś. Excursion z tej trójki mieści się w budżecie. A coś z RE zaproponujecie?

Ponoć oba to grupa Hollywood. Z tym, że Excursion są jeszcze niemieckie, a ostatnie modele RE (REX) są już z USA.

A co z takimi firmami jak Hertz (ES200), JL Audio, Pioneer, Alpine, Infinity, Kicker czy Powerbass? Liczą się jeszcze?

Pawel S., skoro RE i Excursion grają znośnie, to które wg Ciebie będą grają lepiej?

A co z takimi firmami jak Hertz (ES200), JL Audio, Pioneer, Alpine, Infinity, Kicker czy Powerbass? Liczą się jeszcze?
A kiedykolwiek sie liczyły?
Hertz znośny ale specyficzny
JL grają tylko wysokie modele - droższe
Pioneer graja tylko stare papierowe, żadne inne
Alpine nigdy nie słyszałem dobrego suba
Infinity tylko bardzo stare modele ale do kupienia, nie mniej niz 600zl
Ale maja to do siebie ze potrzebują większych skrzynek
Kicker budżetówka nie warta zł wg mnie
Powerbass tylko 3 drozny system bym znośny, sub to sam plastik

Ponoć oba to grupa Hollywood. Z tym, że Excursion są jeszcze niemieckie, a ostatnie modele RE (REX) są już z USA.
pierwsze modele to bylo dokladnie to samo...
nie wiem jak to jest teraz

te wszystkie roznice to manipulacja po zmianie dystrybutora

Pawel S., skoro RE i Excursion grają znośnie, to które wg Ciebie będą grają lepiej?
drozsze! ;)
w tej cenie byl jeszcze u-dim element 8, ale chyba nie ma juz ich w sprzedazy

JL grają tylko wysokie modele - droższe
od W3
chociaz W0 czy W1 tez potrafi zagrac. tylko ze nie warte swojej ceny katalogowej

Infinity tylko bardzo stare modele ale do kupienia, nie mniej niz 600zl
na allegro jest jakas starsza kappa 8", ale nie znalazlem PDFa wiec nie wiedzialem czy sie nadaje do zamknietej

Powerbass tylko 3 drozny system bym znośny, sub to sam plastik
2 najnizsze serie bije na glowe tanszy STX ;)

To może bojowe zadanie dla wprawionych:

Mój Mac Audio Typhoon 25 jakiej potrzebuje pojemności skrzynki CL?

Sama firma nie powala, model lekko się dusi w 10L CL, ale jak się zawieszenie gumowe nagrzeje (teraz w zimę) i stanie się bardziej elastyczne, to przy niektórych kawałkach całkiem fajnie nisko schodzi.

Korzystając z tej strony:

http://forum.vw-passat.pl/threads/1...tość-obudowy-pod-subwoofer-program-instrukcja

Wstępnie program obliczył 11,2 litra CL

Jednakże dalszy opis wykracza poza mój zasób wiedzy:

Teraz bardzo ważne - niektóre osoby myślą że na tym koniec i mamy policzą gotową obudowę. NIC BARDZIEJ BŁĘDNEGO !!! Program dąży do osiągnięcia tylko jednej wartości (najbardziej płaskiej charakterystyki), nie biorąc pod uwagę innych wielu czynników, obudowa czasem wyjdzie 40l a czasem 300l.

Dlatego sami musimy teraz kombinować...

Policzone wartości możemy śmiało zmieniać.

Z drugiego okienka podpisanego Plot Windows, wybieramy group delay, jest to tzw. impuls, czyli krótko mówiąc tzw. szybkość basu - jeden z wyznaczników jakości naszego subwoofera

Teraz klikamy i trzymamy lewy przycisk myszy na rysunku obudowy w naszym oknie. Przesuwając myszkę widzimy jak zmienia się Volume, czyli wielkość obudowy, Tuning Freq czyli częstotliwość strojenia obudowy, ale też co jest najważniejsze widzimy jak zmienia się impuls - group delay, którego powyżej (ja przyjmuje max 15ms) lepiej nie przekraczać, gdyż będzie się to objawiać przeciąganiem basu, chyba że takie coś lubimy.

Zmienia się nam również nie tylko impuls, ale i także Gain, czyli ogólnie charakterystyka subwoofera, jego pasmo przenoszenia, to jak "nisko zejdzie" z basem, czy będzie miał jakieś podbicie na określonej częstotlwiości czy też nie.

Dąży się do jak najniższego impulsu w całym paśmie i jak najbardziej płaskiej charakterystyki oraz "najniższego możliwego basu". W praktyce zawsze jednak trzeba pójść na kompromis, czasem zrezygnować z niskiego basu na rzecz lepszego impulsu. W budowaniu subwooferów walka o jak najniższe częstotliwości moim zdaniem nie ma sensu, rzadko które utwory zapędzają się w granice 30Hz, a słuchając subwoofera np. a aucie dostaniem szereg odbitych dźwięków, które przy dużym impulsie mogą powodować niezbyt miłe doznania. Dodam, że duży impuls na najniższych częstotliwościach jest mniej uporczywy niż w na tych które wykorzystuje nasza muzyka i które są jakby "użyteczne" jeżeli chodzi o subwoofer.

Wybór czy postawić na impuls, czy może jednak próbować z najniższą częstotliwością graniczną, czy też może zrobić obudowę tak aby podbiła

- - - - - aktualizacja - - - - -

Parametry głośnika, które znalazłem w necie (łatwo nie było):
fs - 32
Re - 3,4
Qes - 0,30
Qts - 0,28
Vas - 60
Xmax - 9
SPL - 90

Niestety obudowa br

A znalazłeś któryś z wymienionych, ze pytasz o jeszce?

Poszukaj czegoś, zaproponuj a my skomentujemy :)

Znalazłem JBL-a używkę za 169zł, jakiegoś 2-cewkowego RE za 200zł (brak modelu), u-dimension już nieosiągalny i nowe excursion / RE w normalnych cenach na pospolitym portalu aukcyjnym. Nic więcej na chwilę obecna nie znalazłem.

Rozwiejcie proszę moje wątpliwości. Mam zmienić głośnik na 20cm, bo parametry dopasowania skrzyni nie pasują, czy rzeczywiście 8' zagra lepiej, głośniej i niżej w obecnych warunkach?

Druga sprawa, to głośniki 2-cewkowe. Mam monoblocka z wyjściem na 2 głośniki (lub jeden 2-cewkowy). Czy założenie i podpięcie głośnika na 2 cewki coś mi da (w obecnej konfiguracji sprzętowej) i czy podpięcie 2 cewki nie spowoduje konieczności zwiększenia pojemności skrzyni?

Powrót