• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia closed na MACROM M3W.124

Reakcji
0
Powitać. ;)

Jak we wszystkim kiedyś musi być ten pierwszy raz... i dlatego postanowiłem zrobić pierwszą w swoim życiu skrzynię. Dlatego kupiłem firmowy ale jednak budżetowy głośnik...

Macrom miałby grać w skrzyni zamkniętej. Będzie napędzany Crunch'em P2250. Radiem się nie chwalę bo jest przelotnie póki co.

Wyżej 2 skany danych od producenta.

Póki co mam taki plan na skrzynię:

Nie mam pojęcia czy dobrze dobrałem wymiary. Szczególnie kąt nachylenia tylnej ściany względem oparcia tylnych foteli.

Wszelkie porady będą wielce pomocne. ;)

patrzac na te parametry wydaje mi sie, ze skrzynia powinna byc bardzo duza
pokusil bym sie raczej o ktoras z konca tabelki

---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post o 13:50 ----------

zamknieta ok 45l
bas reflex min 50-55l

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 13:52 ----------

zamknieta 45l
bas reflex min 50-55l

Bardzo dobry głośnik wybrałeś, gra bardzo melodycznie, podobnie do MDSa :)

Montowałem go koledze, producent dobrze radzi, w większych obudowach lubi sie pogubic i zmonotonnic.
Nie mam pojęcia czy dobrze dobrałem wymiary. Szczególnie kąt nachylenia tylnej ściany względem oparcia tylnych foteli.

Musisz zmierzyć ten kąt, bo różne są kąty oparcia siedzeń, np. skrzynka zrobiona pod oparcia do vectry b nie pasuje teraz do Renaulta 19.
Jaki masz samochód?

Aktualnie mam taką skrzynię w bandpassie, ale nie mieści mi się na wysokość pod roletę. A jak roletę zdejmę to obawiam się, że długo sprzętem w aucie się nie nacieszę... Taki kraj... :/

Tutoriale jak zbudować, już studiuje, co by zrobić to w miarę profi jak na pierwszy raz. :)
Nie do końca rozumiem... Im skrzynia będzie większa, tym współczynnik SPL spada... tzn, że będzie ciszej względem mniejszej skrzyni ?

To w końcu duża czy nie duża ?

Przepraszam, mała pomyłka, ja zajmowałem się m2w.124 z alu membraną a widzę ze parametry mają różne.
Po parametrach podanych przez producenta, rzeczywiście trzeba zastosować większą obudowę, taką jak lklukasz radził.

Nie do końca rozumiem... Im skrzynia będzie większa, tym współczynnik SPL spada... tzn, że będzie ciszej względem mniejszej skrzyni ?

patrzysz w winisd?
w granicach rozsadku to efektywnosc bedzie bez zmian
jak przesadzisz z wielkoscia obudowy to tak, bedzie gralo ciszej

Nie, kiedyś próbowałem swoich sił ale ewidentnie coś mi nie szło. Poza tym nie znam się kompletnie na tych wykresach częstotliwości. Zajmuję się czym innym... :)

Patrzyłem po skanie kartki.

Czyli reasumując pakować głośnik w 42l ?

wg mnie jeszcze wieksza
zobacz jak wysokie strojenie jest przy 42L
kurde ciezko powiedziec jak sie go nie osluchalo
ale zaryzykowal bym 45L closed
zobacz jak duzy jest Vas

---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post o 20:22 ----------

jak maja ukrasc to postaw im jeszcze pol litra w bagazniku z podziekowaniami ;)

No, ok. To jeszcze muszę znaleźć gdzieś w Łodzi kogoś kto sprzedaje MDF. ;) Bo Praktiker, Castorama MDFu w swojej ofercie nie mają.
No i mam nadzieję do końca tygodnia pochwalić się gotową skrzynią. ;)

Dzięki za pomoc.

a masz frezarke?
jezeli nie masz zamiary frezowac lub rzezbic w tej skrzynce to spokojnie kupuj wiorowke a nie MDF

No właśnie chciałem, żeby to miało ręce i nogi i chciałem wyfrezować otwór pod głośnik... ale frezarki nie mam. Kolega ma zdekompletowaną więc też odpada. :(

Tak się zastanawiałem dlaczego właśnie wszyscy robią z MDFu ?
W płytę wiórową nie będzie wsiąkała wilgoć ? I jak z wytrzymałością generalnie ?

A jak w temacie wygłuszenia ? Wełna ? Maty akustyczne ? I ewentualnie wszystkie ściany czy bezpośrednio za głośnikiem ?

Tak się zastanawiałem dlaczego właśnie wszyscy robią z MDFu ?

kto wszyscy? skrzynki z allegro? jezeli tak to tam jest masowka i to leci na tasmie produkcyjnej. w takim przypadku stosuje sie MDF bo jest duzo taniej bo narzedzia sie nie niszcza
jezeli chodzi o samodzielna budowe to do subow do samochod lepszy wg mnie jest wior (lepsza wytrzymalosc mechaniczna podczas skrecania)
W płytę wiórową nie będzie wsiąkała wilgoć ?
w obie wsiaka tak samo

?
MDF 19mm 1mkw 47,99zł
Wór 18mm 1mkw 22,99zł
Podane ceny są obecnymi i obowiązującymi cenami marketu OBI przy ulicy Budowlanych w Opolu.

nie chodzilo mi o cene materialu bo to jak pokazywalem u mnie roznica jest znacznie mniejsza (przykladowo 25 i 15zl) a co dopiero w hurcie?
chodzilo mi o to ze na wirowce pily, frezy itp itd szybciej sie niszcza a profesjonalna tarcza do pily kosztujue pare tysiecy :P

Nie. MDF "pije" więcej i szybciej.
to fakt
nawet jak stoi w wilgotnym pomieszczeniu to potrafi zwiekszyc swoja objetosc

a potem sie rozwarstwia, kruszy i mozna go prawie reka lamac (cienki oczywiscie)
trzeba patrzec jaki sie kupuje, musi byc "swiezy"

Powrót