• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia do Earthquake DB10

Reakcji
0
Chcę zrobić skrzynie na podstawie tego co jest na stronie producenta.

http://earthquakesound.com/db10.htm

Ale jestem totalnie zielony, i prosiłbym jakąś dobrą duszyczkę o pomoc. Z moich wyliczeń wychodzą jakieś kosmiczne bzdury. Mógłby ktoś podać mi kompleksowe wymiary tej skrzyni ( 7th order bandpass ). Z góry dziękuję za pomoc...

VB - objetosc w stopach szesciennych
PD - srednica portu w calach
PL - dlugosc portu w calach

P.S.

Od kiedy zmieniło się forum. Nie mogłem zalogować się na swój login i musiałem założyć konto jeszcze raz...

ja bym go wstawił do 40 litrów B-R strojonego na 35Hz :D widze że rośnie moda na kombinatorstwo.....

Popieram słowa SoundWava "rośnie moda na kombinatorstwo", ale w sumie jak masz podane jak na dłoni wszystkie wymiary do budy B-P to zawsze spróbować można. Jak nie wyjdzie to go do budy B-R i będzie git.
pozdrawiam

zrob band pass...najciekawsza konstrukcja...producen policzyl juz wszystko tylko trzeba przeliczyc "kjubik fity" ;) (ft3) na litry :D
chyba 1ft3 to 16l
moge sie mylic...
a jak nie chcesz klopotu: obudowe typu "vented"

re:Sound Wawe czy ogladales link ? .przeciez tam jest wszytsko napisane... po co wiec "kombinowac" ? ;)

Wszyscy się czepiają obudów bandpass, że to niby trudno zrobić, zgrać itp. itd. Nie twierdze, że tak nie jest, ale tkwienie cały czas przy closed i bassreflex to też nie jest wyjście. Ja osobiście przekonałem się do tego typu konstrukcji po zakupie Tonsila sub 200A; jest to konstrukcja 6th bandpass z dwoma głośnikami basowymi GDN20/80 w systemie iso-barik. Po dokładnym wymierzeniu i wklepaniu parametrów GDN-a do winisd wyszedł idealny wykresik. Musze przyznać, że któregoś pięknego dnia jakiś rok temu kupiłem tesle arn 150-3/4 i włożyłem ją do obudowy BR. Grało to beznadziejnie (jako sub), a po wrzuceniu do obudowy bandpass ta sama tesla zamieniła się w potwora, który bez problemu sam jeden nagłaśniał pokój 18m/2. U niektórych użytkowników forum można zauważyć pewną zatwardziałość co do stosowania trudniejszych konstrukcji, sam nie spróbował ale innym odradza zawsze i wszędzie. Brak rozwoju jest niczym innym jak cofaniem się w nim. Z tą optymistyczną myślą Was pozostawiam.

Ale podawanie skrzyni w litrach to za mało, bo zmienia sie przecież odległość ściany czołowej do tylniej, a to chyba wpływa na odbicie fali ?

P.S.

To ma być skrzynia do samochodu....

nie można było od tego zacząć ?? w takim wypadku olej zejście i spl a postaw na małą skrzynie i tu mozna zastanowić się nad bandpass'em (dodatkowy + nie widać głośnika co w polskich realiach czasami pomaga cieszyć się dłuzej subwooferem......) liczy się objętość wymiary praktycznie nie mają znaczenia byle by się głośnik zmieścił.....

Robię tę skrzynię 7th i w komorze tam gdzie jest magnes głośnika, wychodzi mi, że końcówka rury rezonansowej będzie w odległości 2,5 cm od płyty mdf, bo jest podane, że ma byc 4x12 cali..., czy ta odległość nie jest za mała ?

jest za mala min srednica otworu

ja nie lubie BP z porstego powodu wystepuja problemy ze strojeniem jak i problemy konstrukcyjne i slabe dojscie do glosnika
taka konstrukja jest naprawde ciezka do zrobienia i nie oszukujmy sie amator ktory robi pierwszego suba nie da rady takze glosnik musi byc solidny i nie kazdy da rade zagrac w takiej budzie zanim cos zaczniesz robic zastanow sie dobrze czy dasz rade

kurde ale co wam tu jest ciezko ?!
przeciez wszystko jest napisane narysowane i co ma jeszcze hamerykanin mowic jak to zrobic ?!!!!! ...sorry stracilem cierpliwosc.

Sound Wave nie zlosc sie to tylko muzyka ;)

Forest poczytaj troszke zanim dotkniesz czegos... objetosc jest wazna dopiero pozniej proporcje scianek...

No to mogę sobie robić dowolne wymiary ścian, tak jak mówi to Sound Wave zgodnie z pojemnością skrzyni, czy jest jakaś zasada co do wymiarów,...Tato Turbo ?

tak taka jest zasada byle zadne z wymiarow nie był mnejszy jak srednica glosnika i by swobodnie miescila sie rura BR

olej wymiary i postaraj sie zeby to "cos" zmiescilo Ci sie do auta ;)
wazna jest objetosc netto ktora podal Ci producent

Zrób tak jak napisał producent.
To on produkuje ten głośnik i to on wie najpepiej jak on gra a nie forumowicze którzy widzą ten głośnik pierwszy raz w życiu i udzielają mądrych rad.
Nie kombinuj na siłę.
1 stopa sześcienna to około 30 litrów - ktoś napisał ile dokładnie.
Wg mnie jest to realna pojemnośc aby z porządnego głośnika zejśc w okolice 30 Hz i głębiej (choć to zalezy już od strojenia BR).
Oczywiście fala odbita to bujda zwróc uwage tylko na to aby zmiescił sie br i głośnik (jak juz było napisane wcześniej)
Wystarczy 1,8 cm wiorówka porządnie sklejona - dodatkowe wkręty do regipsów to chwyt marketingowy, porządne (szczelnie) umocowanie głośnika, otworu i terminala, zaokrąglony kanał z dwóch stron.

Pozdrawiam

Teraz juz operuje wymiarami skrzyni jak chce, tylko mam jedno pytanie: Lukasz powiedzial, ze wymiary mogą być dowolne ale żadna ze ścian nie może być krótsza niż średnica głośnika. Jest to prawda, czy toczy kule ?

Powrót