• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

skrzynia zamknieta

Reakcji
0
Witam wszystkich potrzebuje pomocy bo wlasnie produkuje sobie skrzynie trapez zamknieta na dwa glosniki...musze zastosowac przegrode miedzy glosnikami zeby lepiej gralo czy nie? z gory dziekuje

To ja się jeszcze podepne, jakiś czas temu robiłem ze znajomym subka na 2 alphardach CW1202C i w jednej wspólnej komorze jeden górował mocno nad drugim - wypychał słabszego - było źle bo efekt był taki sam jak z jednym głośnikiem a dodatkowo pobór mocy był dwa razy większy.., i teraz pytanie czy zawsze tak się zdaża czy ja miałem pecha ?, a może kiedyś miałem szczęście że tak mi się tak nigdy nie zdażyło poza tymi alphardami ?

pecha miales, albo cos zle podpiete, albo az taki rozrzut parametrow w co watpie,moze cos przy wzmaku nie stykalo? ja mialem tak ale z powodu kabla sygnalowego, mam suba na hertzach w jednej budce.

Nie napisałeś jakiej średnicy głośniki i jaka wielkość skrzyni. Przy obudowie z odpowiednio grubej płyty nie trzeba robić dwóch komór, ale przy dużej skrzyni, dodatkowa przegroda na pewno dodatkowo usztywni obudowę i zredukuje jej drgania.

Na 100% dobrze podłaczyłem, nawet puszczone osobno głośniki różniły się brzmieniem i to w paśmie basu, także siłą wychylenia. Miałem kilka małych alphardów i tego nie było wiec miałem pecha - CW1202C miały kiedyś takie rozrzuty..

skrzynia

skrzynia

witam to sa dwa głośniki alphard CW802cx...Srzynia (trapez) ma 82 litry okolo 50 cm dlugosci i 55 cm wysokosci i nie jest troche zamala na 2 glosniki ?

zaduza na dwa glosniki ??

[ Dodano: 2009-01-30, 23:30 ]
wyslalem wlasnie mail-a do serwisu Alphard i napisali mi ze glosnik czuje sie najlepiej w 40 - 50 litrach

przeciez piszesz ze skrzynia 82litry na 2 glosniki wiec na jeden ok 40 wychodzi?
wg mnie 40l na jedna 8'' to zaduzo (wiec logicznie na 2x8'' 80l tez) ale poczekaj na opinie jeszcze kogos,dokladnie z tym glosnikiem nie mialem doczynienia ale przewaznie nie stosuje sie tak duzych obudow.

Korzystales z win isd?

dla tego alpharda nie opłaca się nic robić, kupiłem sztukę za czasów popularności cw1202c i nie żałuję że sprzedałem, qts nieco ponad 1, barwa jeszcze gorsza od lw800 , duden jeden słychać tylko.
Jedyną rzeczą jaką możesz zrobić - sensowną , jest sprzedaż tego i kupno dwóch np 22 scx z oferty stxa, w sam raz dla nich buda, tylko br zrobisz.

Tez zabardzo nie oplaca sie ich sprzedac ja za 2 glosniki dalem 220 zl a teraz za 100 moze mi je ktos wezmie lepiej juz wole sobie ta skrzynie pomotac

to nic nie pomoże , ale skoro chcesz to mogą być one dla Ciebie wyrokiem do końca życia,bo skoro dałeś za nie 220zł...

Powrót