• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

skrzynie basowe pomoc

Reakcji
0
mam taki problem a mianowicie:
chcę zrobić dwie skrzynie basowe do samochodu opel omega kombi
cena jaką mogę przeznaczyć na przetworniki to po 300zł za jeden
jaki wzmacniacz byście jeszcze do tego polecili?(też w granicach rozsądku)
chodzi mi o to żeby pięknie było słychać basik
no i mam jeszcze co do tego dwa pytania:
1:potrzebna jest zwrotnica basowa?
2:potrzebny jest kondensator?

Adam K, widac ze jestes kompletnie zielony...
te 2 skrzynie to do jednego samochodu? bo jezeli tak to zdecydowanie lepiej bedzie zrobic jeden sub na lepszym glosniku lub dolozyc do lepszego wzmacniacza.
napisz cos wiecej - jakiej muzyki sluchasz? czego oczekujesz od tego suba? kultury czy napier...?
Adam K napisał:
1:potrzebna jest zwrotnica basowa?
nie - wzmacniacz ma wbudowana aktywna
Adam K napisał:
2:potrzebny jest kondensator?
na takie moce przy ktorych kond jest potrzebny to cie niestac :P

ogólnie to słucham wszystkiego:P nie mam określonych stylów ale żeby zaszerzyć trochę ten krąg to mogę powiedzieć że przeważa pop techno i dance.
a od tych skrzyń basowych wymagam tego aby było słychać dobry bass i aby w odpowiednich momentach umiały łupnąć

i tak do jest do jednego samochodu

niewiem dlaczego chcesz koniecznie 2 suby ale na poczatek polece sprawdzone 2xintertechnik nova MDS08 ktore w polsce kosztuja 290zl a u nas mozesz je miec za 150zl/szt ;)
glosnik mimo ze jest maly potrafi zagrac i to w dodatku bardzo dobrze. niepatrz tez na ot ze maja mala moc - poprostu taniej to napedzisz.
wzmacniacz to trzeba by poszukac - jakis uzywany axton, signat lub cos lepszego. jak nowka to mozna by sie pokusic o srednia polke ground zero - podobno juz dobrze graja

jak jednak bys chcial jakis wiekszy glosnik o ogromnej mocy to lepiej podaj max budzet bo to on jest problemem...

nie no ogólnie to chodzi mi o to żeby bass był wyśmienity i mocny (nie tam żaden głośnik ciśnieniowy) zleży mi tylko na tym efekcie
na przetwornik mogę wydać do 600zł jeżeli polecacie 1 skrzynie a nie dwie:P
no i do tego wzmacniacz do 500zł
i jeszcze chciałbym podłączyć do tego kondensator:P
nie ważne że może być nie potrzebny:P po prostu chcę żeby był bo już mam zaplanowane zrobienie bagażnika a w n9im jest miejsce na kondensator:P

Adam K, a zadam takie proste pytanie - co masz na przodzie? jak odpiszesz mi ze seria to gumowy mlotek jedzie juz do ciebie kurierem... :twisted:

na przodzie mam głosniki sony tylko że nie pamiętam modelu ale z nich jestem akurat bardzo zadowolony:)
więc co doradzisz?

nadal niewiem czego tak naprawde oczekujesz. moze jeszcz napisz co masz/miales i z czego jestes zadowolony?

moja propozycja to MDS10 (zamowiony u nas w zamowieniu z AUDIOCOMPONENTS - czytaj przyklejony w off topic)
+ jakis wzmacniacz. np te (wklejam najciekawsze propozycje)
http://www.allegro.pl/item361057373_super_monoblok_soundstream_1500_w_rms.html
http://www.allegro.pl/item362686469_ground_zero_ta2_250mk2_super_moc_rewelacja.html
http://www.allegro.pl/item363046436_carpower_power_2_250_400w_rms_wroclaw.html
szczerze mowiac to jestem niezle zacofany w CA. tak wiec moze wzmacniacz niech poeci ktos obeznany w temacie... np marcy$ :D (jak wspominalem o nim ostatnio to odrazu sie odezwal :roll: )

no teraz aktualnie to mam tubę voice krafta:P
nazwa firmy już mówi chyba sama za siebie
a czego oczekuję to już mówię po raz trzeci: bardzo dobrego i mocnego basu jak na tą cenę

Adam K, trudno przewidziec czy chcesz tylko lupania ktore ci zapewni powiedzmy alphard yakuza czy dobrego brzmienia ale z troche wiekszym natezeniem :???:

akurar MDS10 ci zapewni i wystarczajaca ilsc basu i jakosc

chodzi mi o to że bass ma być mocny i dobry:)
nie chcę żadnego Ciśnienia:P
możesz podać jakiś link do tego głośnika?

To nielepiej wbić jeden lepszy głośnik niż dwa gorsze? :roll: Ja polecam mojego emphasera eg 12" sprzedambez budy albo i z budą na życzenie :smile:

no ok dzięki
uważacie już że ten głośnik mds12 to już optymalne wyjście jak na cenę którą podałem?
i jeszcze jaki wzmak do tego?

Mugł byś kolego wykazać troszkę własnej inwencji przecież Paweł ci napisał co jest ciekawe ja bym ci poradził poszukać używki z allegro Axtona,Alpine V12, Signat z seri Rock, Steg, RockFord(frostage), Audison, Empchaser,Erhquake, najlepiej żeby w mostku miał nie mniej niż 200W RMS a jak juz wybrałeś IT to polecił bym ci wzmacniacz u-Dimension JR lub Glow(mają je w Essie)

Powrót