• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynka do suba

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Niedawno znalazłem ładny projekcik jak zrobić mały subik samochodowy. Wzmacniacz pociągnie głośnik o mocy 50W no i wybór padł na STX GDN-14-50-4-SS. Tylko jaką obudowę do niego skroić? Materiały mam, wzrotnicy nie trzeba bo jest już we wzmacniczu. Głosnik będzie chodzi na częstotliwościach 5-300Hz. NIe radzcie mi żeby zmienić głośnik bo już za późno :razz:

ten głosnik całkiem ciekawie grał w BP 4th, jednak 50w to mało nieco (pozatym sądze że skoro napisałeś :
krzyhoo9 napisał:
Wzmacniacz pociągnie głośnik o mocy 50W
to tak naprawde wzmak ma jeszcze mniej mocy ;] )

co to za wzmak ?
pewnie zwykły samochodowy BTL ...
więc moc <20w ....
suba to to nie pociągnie.
A w szczególności paradoksalnie największy problem będzie z małymi głośnikami o małym splu jakim jest właśnie 14ss.
Po prostu nie będzie go słychać.

schemat miałem z Praktycznego elektronika a na tych oznaczeniach to się nie znam więc nie wiem co to za wzmak

Równie dobrze możesz tego "suba" z radia napędzać.
Przy tak małej mocy tesle lepiej się sprawdzą.

takero napisał:
Przy tak małej mocy tesle lepiej się sprawdzą
ale szerokopasmowe bo np ARN150 to porazka pod radiem...

pod samo radio samochodowe polecam sub pasywny tonsila od sub-sat 1.1
szkic na szybkiego (jeszcze bez zwrotnicy itp)
save0007gf4.jpg

zastosowany glosniki oryginalnie to GDN 13/50/1 8ohm w ukladzie isobaric oddzielone pierscieniem ok 10-15mm

[ Dodano: 2007-03-22, 20:25 ]
http://www.allegro.pl/item175335303__tonsil_subwoofer_zgn_120_8_513_2x80w_.html cos takiego - tylko ze to niejest az tyle warte :razz:

Pawel S., to ma sub być ;]

Arn 150 pod radiem wcale nie gra aż tak źle.
Można 2 wrzucić w skrzynke, wtedy podpiąć pod tylne kanały radia i nie będzie tragedii.
W izobaric-i bym się nie bawił.

Wy mnie po prostu nie rozumiecie. NIe macie mi doradzać na jaki głośnik zmienic tylko macie mi powiedzieć jaki litraż ewentualnie juz wymiary ma mieć obudowa do tego głośnika...

tak tak odsylam do artykulow na stronie glownej i zamykam ten temat... nie promujemy lenistwa mi nikt obudowy nie liczyl wzielem winisd i zrobilem symulacje pozniej skonsultowalem na forum i wybralem najlepsza opcja...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót