• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Soft start + DC bloker + filtr sieciowy do wzmacniacza - projekt by borys

Soft-start nadaje się jak najbardziej do tego wzmacniacza jak i 300W transformatora.
Nie nadaje się do tego soft-startu, wzmacniacza i transformatora sam filtr 320mF. No cóż jak uważasz, upierać się przy swoim, czy wykonać porady Gavrona04.

Ten filtr jest częścią tego wzmacniacza i tak już zostanie. Jako zabezpieczenie/ softstart w tych końcówkach mocy najczęściej polecany jest termistor CL60 10R/5A przy rozruchu (25*C ). Do tego bezpieczniki bodajże 2,5A. Czytalem ze czasami ktos tam narzekał że z czasem ta wartość jest za mała dla rozruchu.
W softstarcie mam bezpiecznik 4A , tak samo w gnieździe zasilającym. One nie zadziałały.
Wg autora przy tych rezystorach 47R softstart zniesie obciążenie 10A. IMHO to powinno wystarczyć ale skoro mądrzejsi ode mnie piszą, że w tym układzie SS nie wystarcza więc pytanie moje jest takie: Ile amper przy rozruchu dla tego filtra potrzeba?
Trafo jest 300VA 2x18V na wtórnych.

Witam,
Trochę odgrzewam temat ale zdarzały mi się przekaźniki od Relpol, które były wadliwe (czasem nie działa jeden zestyk czasem się zacinał) . Po zastosowaniu przekaźników Finder temat problemów nigdy nie powrócił.

Powrót