• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sony Model 1-825-378-11 jako nisko- średnio-tonowiec

• Autor wątku Autor wątku gnoti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jeśli by się nadawał na MW, to chciał bym spróbować zestawić go z jakąś wysokotonówką w rozsądnej cenie i zbudować monitory oparte na tym Sony

Ja osobiście nie wierze w żaden z parametrów podanych przez sprzedawce, a już zwłaszcza Xmax-15mm po prostu wywołuje ironiczny uśmiech na twarzy. Jak dla mnie-nie warto.

Z tego wszystkiego Monacor będzie najsensowniejszy. Nie mniej pozostanie Ci problem ze zwrotnicą. W ogóle jakimi kryteriami kierujesz się podczas doboru głośników? Masz jakiś plan na audio czy wybierasz po kolorze membrany?

kryterium
1, cena która jak wiadomo ogranicza
2,jako takie zejście , (50Hz)
3,muzykalność
4,stereofonia

To są głośniki z subwooferów kina domowego Sony, sam z ciekawosci planuje zakupic 2 takie i zbudowac jakies 2way na nich, 15mm xmax moga miec w 2 strony

Może mają, może nie, zgaduj zgadula...

gnoti, ile kasy na całość, głośniki zwroty obudowy?

to raczej 2+1 , bo w stereo chyba będzie ciężko to zgrać z jakąś wysokotonówką , no chyba że ten sony pracuje w dość szerokim zakresie częstotliwości .

---------- Post dodany o 15:50 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

gnoti, ile kasy na całość, głośniki zwroty obudowy?

MW 100 zł sztuka, tak samo wysokotonówki obudowy ze starych mebli czyli nie liczę, zwrotnice 200 zł

wypatrzyłem jeszcze te http://allegro.pl/unikat-hi-end-heco-glosnik-16-cm-50w-4-ohm-i3051394767.html może to dobra alternatywa ?

Ostatnia edycja:
To są głośniki z subwooferów kina domowego Sony, sam z ciekawosci planuje zakupic 2 takie i zbudowac jakies 2way na nich, 15mm xmax moga miec w 2 strony

Ja mam dwa takie: http://allegro.pl/sony-nr16-6om-142-168mm-100w-niskotonowy-i3074566212.html

Oraz dwa takie: http://www.gumtree.pl/cp-sprzet-aud...eastech-165mm-50w-4-ohm-i-100w-6ohm-458951304

Parametry tak jak pisze Shiver wyssane z palca, owszem, są to głośniki z subwooferów sony, ew. kolumn gdzie grały w towarzystwie głośników typu Visaton TW70 czyli podział nisko - w okolicach 150-200Hz.

Ogólnie sprzedaje obie pary - jedna z nich uzupełnia u mnie pasmo od dołu do 50Hz, i radzi sobie dobrze w 12L/38Hz BR na głośnik.
Na średnich radzą sobie... tak sobie - dużo lepiej ten z wypukła kopułką - da się do podzielić w okolicach 2,5Khz tzn przy tylu go uciąc - mam. Zwrotka na ok 2,8-3kHz.
Basu jest mniej niż z tego z wklęsłą kopułką, zresztą oba potrzebują korektora impedancji by dało się je normalnie połączyć z tweeterem na wyższym cięciem.

TE z wklęsłą wyszły parametrami:
Fs 34Hz, Vas 22L, Qts 0,64.

Z wypukłą:
52Hz Vas 28L Qts 0,56.

Obie pary jak widać na sprzedaż - kupiłem 4 pary i po jednej sobie zostawiłem do budżetowego grania. Połowa cena z allegro - opłaca się.

Padły chyba juz 3pytania o to czy pomiary sam wykonasz... Odpowiedzi zadnej... Ludzie poleca Ci glosnik, nie bedziesz umial go zaaplikowac i bedzie ble... Moze sie okresl i byloby lepiej gotowy zestaw do skopiowania polecic...?

Padły chyba juz 3pytania o to czy pomiary sam wykonasz... Odpowiedzi zadnej... Ludzie poleca Ci glosnik, nie bedziesz umial go zaaplikowac i bedzie ble... Moze sie okresl i byloby lepiej gotowy zestaw do skopiowania polecic...?

Już uściślam , pomiary to może za dużo powiedziane, ze zwrotkami na początek spróbuje zawalczyć przy pomocy generatora kalkulatora do liczenia zwrotnic i własnego słuchu tak aby nie powstała górka klującą w uszy . Później morzę zainwestuję w sprzęt pomiarowy .

Już uściślam , pomiary to może za dużo powiedziane, ze zwrotkami na początek spróbuje zawalczyć przy pomocy generatora kalkulatora do liczenia zwrotnic i własnego słuchu tak aby nie powstała górka klującą w uszy . Później morzę zainwestuję w sprzęt pomiarowy .

Daruj sobie... Tak nie wykorzystasz nawet 50% z głośnika... Lepiej poszedłbym w sprawdzony zestaw.

Daruj sobie... Tak nie wykorzystasz nawet 50% z głośnika... Lepiej poszedłbym w sprawdzony zestaw.

To jaki 2 wey na 16 -ce Pan proponuje w rozsądnej cenie ,muzyka jakiej słucham to rege soul trochę hip hopu na instrumentalnych samplach czasami chil-Qut pokój 3mx 3,5m

Ostatnia edycja:
Co znaczy rozsądna cena? Rozsądną ceną może być 500zł, może być 800zł a może być 200zł dla Ciebie rozsądne... A projekty znacząco się różnią w danej kwocie...

Powrót