Ale jakie tuby? Rodzajow tub jest bardzo wiele, a Ty wrzucasz wszystkiego do jednego gara. Np synergy horn to zupelnie inna bajka niz typowa tuba.
Tuby, normalne, typowe - nie drivery, kompresyjne i nie falowody.
Dalej niebardzo to widze w zwrotnicy pasywnej. Nie widzialem, zeby ktokolwiek cos takiego robil. Aktywnie to ok, tak jak napisales.
Tzn chodziło mi o pasywne działania - wytłumienie kolumny (kanapki), i pułapki w pokoju, czy też np. siateczka na głośniku, często metalowym, absorbery czy ustawienie pod innym kątem, zmienia się faza, zmienia się i górka - dołek. Co ciekawsze nie zawsze mam taką samą lewą i prawą kolumnę, czasem zwrotnice się delikatnie różnią.
A i pomiary wykonuję obu na raz, jednej na początku.
Nie mam zadnego z nich, a inne wzmacniacze u mnie bardzo czesto sie zmieniaja. Duzo tez slucham na sluchawkach i one jeszcze bardziej pokazuja roznice we wzmacniaczach.
Teraz glosniki mam podpiete pod amplituner 5.1 Kenwooda, a w rezerwie pare innychKazdy gra inaczej.
To tak jak i u mnie, poszukuje czegoś ciekawszego, co pokaże coraz to więcej detali, szybkiego, ciepłego itp. takie które się spodobają odkładam do szafy, i czekają. Niestety większość to wzmaki samochodowe - ale, ostatnio zrobiłem sobie triko, i mam słuchanie "za darmo" tzn akumulator ładowany ogniwami z lampek solarnych po 2zł/szt... czasem trzeba do doładować z prostownika - ale nie mam brumu sieciowego w głośnikach nawet po przyłożeniu do głośnika - a w przypadku metalowych kopułek, czy wstęg lub o wysokiej efektywności bardziej to słychać.