• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Panowie mam taki problem:
"Coś" nie wiem co dostało mi się do wnetrza głośnika GDM-14-150-8 SCX i obciera cewka. W pierwszej chwili myślałem że ktoś uderzył w głośnik i skrzywiła się cewka, ale poruszałem troszkę membraną i jest ok, ale to "coś" nadal jest w środku bo jeśli ruszam to po chwili znowu to samo. Jak mogę pozbyć się tego czegoś? :D

Kurde próbując przedostać się do TV między rozłożonymi obudowami, wiertarkami itp, potknąłem się o odkurzacz, nagle w mojej głowie "zapaliła się żarówka" tak jasno jak 500W halogen:
"cholera a wezmę przyłożę końcówkę do otworu wentylacyjnego cewki, nóż widelec może się uda"

No to jazda, po zabiegu kładę głośnik na stół i myślę: ''nie ma opcji by się udało", ruszam ruszam i ruszam a na mojej twarzy maluje się uśmiech :)

Jednak to był jakiś wiór a nie opiłek tak jak się obawiałem :)

PS. Dzięki Paweł S. za rady na PW

Nie wiecie może gdzie najtaniej mogę kupić ogniwa 3,7V o pojemności większej niż 180mAh? Bo potrzebuję do mojego modelu zdalnie sterowanego (no, co? małe rzeczy dla dużych chłopców ;p) śmigłowca który za szybko zdycha po naładowaniu (10 minut zabawy), byłbym wdzięczny ;p

to najwyżej dołożę trochę balastu do tyłu, mam z nim też problem bo reaguje z opóźnieniem lub się zacina, choć jest naładowany do fulla, wszystkie silniki sprawne, miał parę dzwonów ale to mały aluminiowy model, więc wyszedł bez szwanku

jaki to model ? dwu wirnikowy ? dokładanie balastu to bardzo zły pomysł... jeśli się zacina to pewnie sterowani masz przez podczerwień ? ;>

tak, to jest na podczerwień, bo nie miałem kasy na droższe radiowe modele ;p do tego jeszcze co pewien czas "rozłącza" się z pilotem na ok. 0,5 sek. i spada, ale wraca mu sygnał więc leci dalej, latam nim po domu (bo jest do użytku w domu) ma trzy wirniki, dwa z przodu i jeden z tyłu, żyroskop też posiada. może coś też z ogniwem?

to raczej problemy z zasięgiem... mój mini sharki też tam miał , raz tak spadł że się utopił i po nim... ale zabawa była cudna... ogniwa kupisz w rc shopie ;)
ale problemy z wyważeniem będą na pewno + za duże nie może być bo nie podniesie albo będzie problem przy zawracaniu ;)

Panowie, dostanę gdzieś cewkę do woofera JBL CS-6C? kumpel go chyba przyjarał bo trzeszczy cały czas, przy ruszaniu głośnikiem nie czuć żadnego tarcia..

umifon

pierw rozmontuj glosnik i sprawdz stan cewki. czesto przepala sie gdzies po drodze a nie w cewce. np linki sie wypalaja lub wyrabiaja

Zamówiłem w stx'ie paczuszkę, w meilu zwrócili uwagę by sprawdzić przesyłkę (zawszę to robię)

Paczka była zapakowana tragicznie: od góry papierki i parę tektur, od dołu folia zwykła.
Głośniki wysokotonowe pierwsza klasa: podwójne opakowanie, styropian
Niskotonowe - wrzucone w pudełko kartonowe luzem, od razu zauważyłem że magnes jednego głośnika wystaje z opakowania więc wyjąłem sprawdziłem - wszytko ok. Druga sztuka wydawała się ok - niestety nie zauważyłem przerwanego opakowania (ost. foto) , już po fakcie wypakowałem głośnik i trach.

Miał ktoś podobny problem? Pisać do STX'a czy próbować naprostować?

Powrót