• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

W teorii, podświetlenie "powiększa" w pewnym sensie tv. Na pc można tego używać np do powiadomień. Do gier powinno się też dobrze sprawdzić. Ale nie każdemu to przypadnie do gustu.

Panowie, ewidentnie mam problem z prądem w mieszkaniu... żarówki w pokoju wymieniam co 2-3 miesiące, ponieważ przy włączaniu lampy się przepalają.
Taka sama sytuacja jest w łazience i w piwnicy.
Sprzęt mi buczy, ampli Sony zaczyna buczeć (brumieć) jak tylko się go uruchomi. Miałem Technicsa i również buczał, musiałem kabel wyciągać z gniazdka na noc bo nie mogłem spać... szum w głośnikach to standard.

Mam teraz lampę MariuszaElektro od Gokara, która to nie buczała ani nie było szumu w głośnikach jak słuchaliśmy jej na AS... Gokar u siebie w domu też nic nie słyszał.
Włączam ją u siebie to zaczyna buczeć, szum w głośnikach jest nadal...

Co mam z tym fantem zrobić?
Czy taka listwa z filtrami którą można kupić w sklepie RTV coś pomoże?

Hmm, nie bardzo rozumiem jak to działa w tym wypadku. Co steruje tymi ledami? jak one są wpięte do maliny?
No bo malina to nic innego jak PC.

diodami steruje magistrala producenta typu 1wire - tutaj działa to jak rejestr przesuwny szeregowy. Każda z led ma w sobie wbudowany kontroler 3 podstawowych barw. Odpowiednie oprogramowanie i możesz dowolnie każda sterować jak Ci sie podoba.

Ostatnia edycja:
Listwa na buczenie nic nie da. Listwa taka dobra albo to co Yoshi zaprezentował na diyaudio, pomoże zlikwidować zniekształcenia piski itd które generują np. zasilacze impulsowe z komputera.

Wyłącz wszystko w domu, zostaw jedna faze i zaraz przy liczniku wepnij się do niej i sprawdz czy dalej to samo. Może jakiś stary sprzęt wpięty do gniazdka robi bajzel.

Mieszkanie spółdzielcze czy własnościowe ? W spółdzielczym elektryka z spółdzielni obchodzi do licznika, za licznikiem już nie musi ruszać. Gaz i wodociągi to trochę coś innego, ale i tu panowie potrafią za licznikiem wody olać temat.

Malina ma ciekawe wyjścia w sobie, pod które można podpiąć jeszcze ciekawsze rzeczy
A konkretnej? :)

---------- Post dodany o 05:18 ---------- Poprzedni post o 05:10 ----------

Marian popytaj sąsiadów czy moze maja taki sam problem jak ty.
Bardzo często moze byc to wina zle podpietej instalacji w pionie/budynku
Moze ktoś coś robił lub naprawial i nie dopilnowal wszystkiego.
Sprawdź tez czy masz dobrze odkręcone korki (jeśli masz te stare).
W domu i na korytarzu.
I czy sie nie grzeja.
Moze któryś z sąsiadów robił jakieś niedozwolone mody.

GPIO taki wewnętrzny port wejść/wyjść.

Raspberry-Pi-GPIO-Layout-Revision-2-e1347664831557.png

Moze ktoś coś robił lub naprawial i nie dopilnowal wszystkiego.
Nie wiem czy to sugestia?czy szukanie winnych:)firma obsługująca internet umieściła "swoje zabawki" tuż za ścianą mojego mieszkania i u mnie wzmacniacz który nie dokuczał zaczął dziwnie się zachowywać.Panowie czy urządzenia obsługujące internet mogą mieć na to wpływ?

Dzięki, nie widziałem tego sklepu.
Ale czekaj, pisze że produkt dostępny na zamówienie ;) W sumie to i tak już zamówiłem tego dm633 z aliexpress także pewnie poczekam.

Chciałem też użyć lepszych ledów. Tych o których wspominają na stronie projektu - CLV1A-FKB od Cree. Są na maritex.com.pl. Wyjdzie trochę drożej ale powinno być lepiej.

ja to mam szczescie...

4787dg01v15mg3baeqzc_1395791538.jpg
mcbthzfjthdrfbum2l7t_1395791542.jpg

po przygodach z odsylaniem zamiennikow postanowilem dolozyc do oryginalu
a tu dupa :(

Powrót