• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Nic temu nie dolega, ale kupujący może mieć obawy że zostało to ulepione z tego co było pod ręką akurat , takie moje zdanie.

Słuchajcie sprawę mam, teraz zauważyłem, że w lewym dolnym rogu mojego monitora (podłączony jest pod laptop jako rozszerzenie pulpitu) jest jakaś czarna plamka, co więcej ten róg jest cały gorący. Wyłączyłem monitor, poczekałem 5 min, włączyłem ponownie i plamka zniknęła, ale po jakimś czasie znów się pojawia, to pewnie przez ciepło. Matryca czasem też miga, tzn nie że gaśnie całkiem tak tylko trochę przygasa podświetlenie jakby. Jak z bliska powącham ten narożnik to czuć trochę jakby zapach silniczka elektrycznego i zapałek.
Co to może być, miał ktoś z was taki problem, monitor to LG w2242pk. Czy może to być coś ze świetlówkami i czy można je wymienić we własnym zakresie ?

Przecież to jentzen jest
Nic nie ruszaj

Właśnie nie wiedziałem co to za kond, dlatego zapytałem.

Nic temu nie dolega, ale kupujący może mieć obawy że zostało to ulepione z tego co było pod ręką

Obawy raczej nie, bo wiem od kogo kupiłem.
Ale już wiem dlaczego tak jest a nie inaczej, po prostu Polink akurat nie miał na stanie 6,8uf czarnych Jantzenów i zaproponował ten.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak z bliska powącham ten narożnik to czuć trochę jakby zapach silniczka elektrycznego i zapałek.

Jak coś się robi ciepłe i zaczyna śmierdzieć, to wiedz, że coś się dzieje :flapper:

Czy może to być coś ze świetlówkami i czy można je wymienić we własnym zakresie ?

Może być i można wymienić.
Nie jest to proste zadanie, ale wykonalne. Ja zmieniałem w laptopie.
Na alledrogo jest firma (AW-Computers), która sprzedaje różne świetlówki.
Ale zanim zaczniesz wymieniać, rozmontuj monitor i pomacaj czy to na pewno świetlówka się gotuje - może tam jakaś elektronika siedzi i to ona tak grzeje.
Najlepiej macaj na wyłączonym bo świetlówki z wysokiego napięcia zasilane :)

piotreq123
dzięki za info, na razie będę to musiał olać, może jak będę mieć chwile czasu to rozkręcę.

lklukasz
może to przez to że odwiedzam je przed 22 ?? ;)

marian
no nie chciałem pisać wprost, że czuć siarką to wspomniałem o zapałkach

Są jednak jeszcze porządni ludzie na tym naszym 'padole łez i rozpaczy'. Wracam dziś do domu a tu na mojej ulicy, dosłownie na środku leży portfel, zatrzymałem sie podnosze, a tam; prawo jazdy, dowód, jakieś kwity z apteki, karty itp. wieczorem podjeżdżam na adres (ulica obok) z dowodu, a tam facet otwiera lekko zdziwiony. Pytam czy czegoś nie zgubił, bo ja właśnie znalazłem. Pogadaliśmy chwile jak to sie stało, gdzie znalazłem. na koniec mówi żebym poczekał. wraca z browarem i 20zł banknotem. Mowie mu że nie trzeba ale sie upierał bo miał tam jakiś ważny dla niego kwit.
Takie piwo to i smakuje lepiej :)

No to teraz Natan, mozesz byc pewny tego, ze znajdziesz sie wsrod tych 144 tysiecy wybrancow :)

Ostatnia edycja:
To przynajmniej była docinka na wyrzszym poziomie

Nie gniewaj sie, to tylko moj taki czarny humor ;) Kiedys mialem podobny przypadek, zobaczylem lezacy portfel na srodku skrzyzowania, przy wyjezdzie z centrum handlowego. Wrzucilem do samochodu i pomyslalem, ze pozniej sprawdze co jest w srodku i pojechalem dalej. Akurat szukalem nowego telewizora i troche zjezdzilem sklepow. Koniec koncow, wrocilem do pierwszego sklepu i tam kupilem. Wczesniej zobaczylem do portfela, mlody gosc, jakies karty, kolo 5 stow w gotowce, niezaplacone mandaty i takie tam. Gosc byl z wioski kolo mojego miasta, wiec pomyslalem, ze jak bede wracal do domu, to mu podrzuce. Juz przy kasach krecil sie nerwowo gosc podobny do tego z dowodu. Ciekawa sytuacja, bo jego auto bylo dokladnie zaparkowane na przeciw mojego samochodu ( a to przeciez ogromny parking ), poznalem typa, z reszta on jakos tez sie na mnie podejzliwie patrzyl, zapytalem czy czegos nie zgubil i oddalem mu zgube. Oczywiscie polska tradycja chcial mi podziekowac dobra krowa 0.7 ale podziekowalem i pojechalem.
Moral z tego taki, ze w Polsce jak cos znajdziesz i oddasz, to mozesz liczyc na to, ze sie solidnie napijesz :D Choc fakt, znalezne to ponoc 10%.

Nie ma ktos przypadkiem 6 sztuk kondensatorów foliowych 47uF? ewentualnie jakichs dobrych elektrolitow bipolarnych, 6 sztuk po 47uF albo 2x 100uF + 2x 47uF

Interesuja mnie nastepujace kombinacje

1.

2x 56uF
4x 47uF

2.

6x 47uF

3.

2x 100uF
4x 47uF

Powrót