Ręce opadają
Jako inspektor BHP też zaakceptujesz u pracownika na wysokościach brak zabezpieczeń jeśli ten twierdzi że wie co robi, próbował już tak z dwa razy i mu się udało ?
No ludzie przestrzegajmy pewnych zasad po to są. To nie "ptfuu" UNIA E wymyśliła te rzeczy żeby mieć je teraz w dup..
Chyba Ci sie tematy pomieszaly.
Proszę:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=...harakterystyki
Pierwszy .pdf ...
Przeczytaj co tam jest napisane...
Jeśli to nie ten to podaj nazwę tego co używasz znajdziemy k.ch.
Ale po co mi to dajesz? Ja ten klej mam, uzywam i znam. Postaraj sie zrozumiec, ze zalecenia z kart technicznych klejow wikolowych, dotyczy typowego klejenia na zimno. Sa rowniez podane zalecenia klejenia na goraco, ale to jest dla pras.
Istotnie uzycie typowego wikolu ( niech to bedzie dla przykladu kleiberit 303, pattex i tytan 303, ktore to sa dosc podobne ) do sklejenia np obudowy glosnikowej czy krzesla w temperaturze ponizej 5 stopni juz moze stanowic pewien problem. Najwazniejsze w klejach wikolowych jest to, aby woda mogla odparowac, a przy tak niskich temperaturach to moze byc problem, szczegolnie na bardzo duzych powierzchniach. Wraz ze spadkiem temperatury wikol robi sie coraz bardziej gesty, trudny w rozprowadzeniu na duzej powierzchni, jednak nadal po odparowaniu wody bedzie mial mocna spoine. Przy klejeniu na zelazko najwazniejsze jest to, aby klej byl w stanie plynnym, aby mozliwe bylo jego rowne rozprowadzanie, natomiast za jego odparowanie odpowiedzialna jest wtedy suszarka, ktorej uzywam zawsze, nawet jak temperatura jest wysoka. Dlatego wlasnie na upartego mozesz przykleic fonir za pomoca wikolu nawet w temperaturze otoczenia rownej nie nizszej niz 1 stopnia. To jest oczywiscie juz ekstremum ale nadal wykonalne. Jezeli myslisz, ze takie klejenie jest niemozliwe, to po prostu tego nigdy nie robiles i mozesz sobie jedynie poteoretyzowac. Ja to sprawdzilem w praktyce i wiem, ze to dziala.
Sa specjalne kleje do klejenia drewna nawet w -10 stopni ( np Illbruck wd206 ) ale to nie jest klej na bazie wody i nie jest to klej do klejenia na zelazko.
Napisałeś OGÓLNIE i w tym problem !
Co jeśli ktoś klei Jowacollem 124. 00 którego nie trzyma się poniżej +18st.C ?
Mnie nie interesuje klej Jowacoll 124. Napisalem, czego uzywam, co dziala i co moge polecic.