Widziszna siłę przekonywać wszystkich do Waszych racji??

Pomijając głośność. Nie z lepszym basem tylko gorszym bo za cienka gorąca żyła względem długości wpłynie własnie na jego pogorszenie co jest zrozumiałe i wytłumaczalne od strony technicznej.Napisałeś że jest możliwe aby jeden z kabli zagrał głośniej i z lepszym basem pod warunkiem że oba będą z miedzi a ten ciszej grający będzie miał nieodpowiedni przekrój.Zgadza się???
hipotetycznie więc: a co jeśli ktoś posłucha tych kabli i wyciągnie podobne wnioski ale odwrotne tzn. rzekomy lepszy bas będzie dla niego gorszy bo bardziej rozciągnięty, przymulony a na pozór wydający się obszerniejszym ? (więcej nie koniecznie znaczy lepiej) a wokal nie będzie dla niego "łagodniejszy" tylko stłumiony (gorszy) - może ten kabel był za cienki ? (wtedy powiedzmy "osłabiony" bas daje wrażenie głośniejszej średnicy, co w efekcie można nazwać pozornie głośniejszym kablem ? )Głośniej i z "lepszym" basem grał ten cieńszy.......i nawet wokal AMJ brzmiał bardziej łagodnie wiec jakieś zmiany wprowadził
Dobre ucho jest w stanie rozróżnić odstęp 2-3dB w paśmie najbardziej wyczulonym. Takie różnice będzie widać na wykresie SPL więc jak ktoś uważa że jeden kabel gra głośniej od drugiego to niech zapoda na forum takie info. Będzie to bardzo cenna informacja i pomocna w pomiarach bo jak owy kabel ma słyszalny wpływ na spl nie daj Bóg w paśmie 1-4kHz to wszystkie zwrotki nie zrobione na najgłośniejszym kablu o kant tyłka teraz rozbić ? :blink:
Proszę wytłumacz wiec jak to działaWg mnie wystarczy porównać właściwości fizyczne np srebra i miedzi

Ja już pisałem możesz dać 15kg kabel ze złota co z tego jak w kolumnie masz zwykły miedziany, a jak nie to elementy zwrotnicy nie są ze złota, a jak nie to terminal jest tylko pozłacany, a jak nie to tak wgl masz zwykłe MIEDZIANE (nawet nie posrebrzane) linki przy głośniku które ja widzę jako swego rodzaju "wąskie gardło" Co z tego jak w kablu leci złoty sygnał jeśli na końcu i tak przekształcony zostaje na miedziany ?
No jak ty chcesz duże 3W napędzać cienkimi UTP to dalsza nasza konwersacja traci sensmożna zrobić fajne kable głośnikowe wykorzystując dobrą skrętkę internetową.Koszt niewielki a dobrze zrobione grają bardzo fajnie

A jeśli chcesz zrobić z nich pełnowymiarowe kable to musisz użyć plecionki (FTP) co nie będzie już takie tanie...
Sam ma kable zrobione z SF/FTP ale SYGNAŁOWE (nisko prądowe) !