• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

cyt. z jednej z grup na facebook

"Przy głośnikach gitarowych masz zawieszenie tak skonstruowane, aby osiągnąć wyższą skuteczność (rzędu 100+ dB/W), kosztem szerokości pasma i zakresu liniowej pracy. Czyli pasmo przenoszenia głośnika gitarowego jest węższe (zwykle 80Hz-5000Hz i całe szczęście bo umarłbyś od ilości siary powyżej), przy niższej mocy gra głośniej, ale szybko się nasyca i zaczyna kompresować.
Dodatkowym smaczkiem jest kierunkowość takiego głośnika zamkniętego w obudowie. Zgodnie z teorią jeśli fale są znacznie dłuższe od rozmiaru źródła (np dla 10-12 calowego głośnika poniżej 100Hz), to takie źródło gra punktowo (w każdym kierunku z taką samą mocą), jeśli źródło jest większe od długości fali (powyżej 4kHz), to będzie prawie emitować falę płaską (będzie grać 'do przodu'."

a myślałem że takie teksty są tylko na AS...

Panowie, gdzie najtaniej kupie cynę? :)
Za rolke 250g 0,5mm ceny wahają się między 28-36zł, więc nie kumam o co tu chodzi.. :)

Wszystko zależy od ich stanu 18 stki magnezowe już mają swoje parę lat te oznaczone jako 17 to już powoli vintage. Jesli dostaniesz w idealnym stanie / nie zajechane to warto ...
Sprawdź tylko dokładnie czy nie były rozklejane / naprawiane

Ależ Z Ciebie przewrotny osobnik. Cewki kręci za darmoche żeby zaoszczedzić 3k na woofery :).Nie wiem nie znalazł się Taki bogaty który by dał Mi ten głośnik na warsztat :)

Według przepowiedni Nostradamusa rok 2015 będzie bardzo ciężki pod względem wydarzeń, które radykalnie zmienią nasz świat. Francuski prorok przewidział, że w 2015 roku nastąpi wiele zmian, a świat wejdzie na nową drogę. Z jego przepowiedni wynika, że w nadchodzącym roku zostanie bardzo dotknięte atakami terrorystycznymi kilka państw. Ataki będą tragiczniejsze w skutkach niż kiedykolwiek.

Przepowiednie Nostradamusa wieszczą nam w 2015 roku wybuch poważnych konfliktów militarnych i że dojdzie do dużych zmian, które spowodują koniec bariery językowej między narodami.

Według jego proroctwa 2015 rok to ogromna erupcja Wezuwiusza, która poważnie wstrząśnie Włochami i dociśnie piętno na Europie. W tym samym czasie Francja i Niemcy znajdą się w poważnym kryzysie.

2015 rok przyniesie przełom w badaniach medycznych ludzie będą mogą żyć nawet 200 lat. Mimo tak dużego i ważnego odkrycia ludzkość nie będzie w stanie jednak używać tego eliksiru młodości ze względu na wzrost promieniowania słonecznego docierającego do Ziemi, które przyczyni się do śmierci ludzi w młodym wieku.

Proroctwa Nostradamusa na rok 2015 mówią nam o wystąpieniu silnego trzęsienie ziemi w Ameryce – być może będzie to trzęsienie ziemi, o którym mówią naukowcy, że uderzy w Kalifornię i będzie katastrofalne w skutkach. W wyniku czego kontynent doświadczy poważnego kryzysu humanitarnego. W społeczeństwie zachodnim dojdzie do likwidacji podatków, a na płaszczyźnie naukowej czekają nas wielkie odkrycia.

Kalifornia ogromne trzęsienie Ziemi

W przepowiedniach Nostradamusa można przeczytać, że właśnie w 2015 roku pęknie bariera komunikacyjna ze zwierzętami a w niektórych krajach nowe urodzenia będą pod ścisłą kontrolą. W krajach tych będą potrzebne specjalnego zezwolenia, aby mieć dzieci.

Sceptycy często podkreślają wieloznaczność przepowiedni Nostradamusa, które ze względu na poetycki i często bardzo enigmatyczny język, są trudne do zrozumienia i często bywają nadinterpretowane.
..

Ależ Z Ciebie przewrotny osobnik. Cewki kręci za darmoche żeby zaoszczedzić 3k na woofery :).

Miałem kiedyś mądrego szefa i miał on dwa ciekawe powiedzenia jedno z nich to " BOGATY NIE TEN CO DUŻO WYDAJE ALE TEN CO DUŻO OSZCZĘDZA" drugiego powiedzonka nie przytoczę.
Cewki chcę nawinąć sam do projektu który pogra u mnie co najwyżej kilka tygodni może miesiąc. Więc nie widzę potrzeby wydawania na to zbędnie pieniędzy ;).

To są te nowsze z membraną taką bialawą. Głośniki oczywiście używane około 100godzin.
Cena nowych to coś około 3000 za szt.

- - - - - aktualizacja - - - - -

I czerwonym magnesem

Powrót