• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Wysłałem zapytanie do mausel

Czy jest podobny pośrednik dla RS components? Żeby kupić cokolwiek w RS trzeba mieć działalność gospodarczą.

Może komuś się przyda. MTM na najtańszych STXach (W11MC+PC). BEZ frezów. Dziura 2-5kHz zamierzona.

Ostrożnie ze strojeniem, bo moje egzemplarze mają Fs w okolicach 130-140 Hz.

W dziale projekty-kolumny, jest przyklejony wątek "Gotowe projekty zwrotnic" - może wrzuć to tam, tu się szybko straci
Jakbyś jeszcze podał wymiary przedniej ścianki i czy tweeter jest na środku czy nie, to było by bardziej pomocne :)

Ostatnia edycja:
Definitywnie tylko 2.1 trzeba je odciac przy 80-100Hz.

Jak bede mial w koncu troche wolnego to moze wrzuce caly projekt aktywek. Szerokosc frontu 13cm. Tweeter na srodku. Odleglosc miedzy glosnikami po 2mm. BRAK frezow. Obudowa 9litrow.Na ktorym glosniku sub bylby najoptymalniejszy do tego zestawu ? Powinien byc maly to na pewno.

Ostatnia edycja:
Definitywnie tylko 2.1 trzeba je odciac przy 80-100Hz.

Jak bede mial w koncu troche wolnego to moze wrzuce caly projekt aktywek. Szerokosc frontu 13cm. Tweeter na srodku. Odleglosc miedzy glosnikami po 2mm. BRAK frezow. Obudowa 9litrow.Na ktorym glosniku sub bylby najoptymalniejszy do tego zestawu ? Powinien byc maly to na pewno.

Suba raczej dobieraj pod to co chcesz słuchać, jeden woli zmulony i głęboki bas, a drugi szybki i punktowy. Przy małych średnicach raczej pozostaje ten pierwszy- na głośniku z dużym wychyleniem membrany. Może jak powiesz dokładnie o jaka średnice Ci chodzi, to ktoś lepiej doradzi.

Ja nie chcę ;) Jeśli już to tylko w celu skompletowania zestawu można kiedyś zrobić suba do tego to byłoby do kopiowania.

Suba raczej dobieraj pod to co chcesz słuchać, jeden woli zmulony i głęboki bas, a drugi szybki i punktowy. Przy małych średnicach raczej pozostaje ten pierwszy- na głośniku z dużym wychyleniem membrany. Może jak powiesz dokładnie o jaka średnice Ci chodzi, to ktoś lepiej doradzi.
Przy kosztach STXów chyba wielkiego wyboru nie będzie jak po prostu wziąć najtańszy sub, który jako tako się nadaje.
Na ktorym glosniku sub bylby najoptymalniejszy do tego zestawu ? Powinien byc maly to na pewno.
Jeśli ma być mały to zobacz te dwa Tang Bandy - chyba ktoś na forum mial z nimi styczność to może Ci coś więcej powie:
http://audiotransducers.com/pl/15-16cm/375-tang-band-w5-1138smf.html
http://audiotransducers.com/pl/18cm/293-tang-band-w6-1139sif.html

Ostatnia edycja:
Pany mam pytanie, czy można stawiać wzmacniacz tranzystorowy (Yamaha AX-1090) na boku (pionowo) z tym, że uruchomiony ? Potrzebuję na jakichś czas słuchać w takim ustawieniu.

Pany mam pytanie, czy można stawiać wzmacniacz tranzystorowy (Yamaha AX-1090) na boku (pionowo) z tym, że uruchomiony ? Potrzebuję na jakichś czas słuchać w takim ustawieniu.

Nic Ci sie przecież z niego nie wyleje :) jedynie cyrkulacja powietrza i chłodzenie będzie miał lekko utrudnione, co nie powinno też mu przeszkadzać.

Swoją drogą ciekawy klocek

Powrót