• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Pytanie za 10 pkt - z jakiego powodu głośnik mógł zgubić samą średnicę albo sam bas? Mowa o kolumnach 2-way, coś mi dziwnie gra i nie wiem o co chodzi...

jakby nozka sie olutowala/odlamala to by sie wiecej srednich pojawilo. to moze byc tez przyczyna odbioru mniejszej ilosci basu
ale zeby bas znikal?

No jakieś takie wrażenie dziwne mam, że coś ciszej zaczął grać(konkretniej lewy), scena się przesunęła w prawo... Albo mi się wydaje po prostu :D Choć trochę pokatowałem dzisiaj, bo zmierzone jakieś 1,5 m od głośników 85 dB(tak twierdzi mój iPhone) przez jakiś czas na pewno jakieś skutki miało - choć niby moc wzmacniacza(70 W) jest niższa niż sugerowana moc wzmacniacza dla kolumn(80-120 W)...

Też tak miałem z jednym kanałem. We wzmacniaczu wymieniłem potencjometr bo myślałem że to on. Później przekaźniki z układu opóźnionego załączania głośników. Nic nie pomogło.
Okazało się, że w interkonektach DIY rozsypały się wtyczki i przez słabej jakości połączenie jeden kanał grał sporo ciszej.
Kupa pracy a rozwiązanie wręcz banalne. W życiu bym się nie spodziewał, że to może być przyczyną.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Interkonekt jakiś porządny jest, bodajże Klotz, i nie był ruszany od kiedy kiedy sprzęt był ustawiony...

Panowie, gdzie kupię wtyki widełkowe w dobrej cenie podobne do Prolinka TSP 081?

prolink-tsp-081-wtyk-widelkowy.jpg

Wtyki Prolinka są na razie nie dostępne a muszę coś zamówić.

Priorytet to aby wszedł kabel o średnicy 8mm (z izolacją).

Ostatnia edycja:
Panowie, gdzie kupię wtyki widełkowe w dobrej cenie podobne do Prolinka TSP 081?

prolink-tsp-081-wtyk-widelkowy.jpg

Wtyki Prolinka są na razie nie dostępne a muszę coś zamówić.

Priorytet to aby wszedł kabel o średnicy 8mm (z izolacją).

http://allegro.pl/melodika-wtyk-glosnikowy-widelki-widly-mdspa4-4szt-i6802911443.html (MELODIKA WTYK GŁOŚNIKOWY WIDEŁKI WIDŁY MDSPA4 4szt)
http://www.audiophonics.fr/fr/conne...che-laiton-plaque-or-o-38mm-unite-p-6091.html
- - - - - aktualizacja - - - - -

to nei lakier a drut samospiekalny ;)

mialem cewki drutowe z polinka i one byly zalane czyms jakby woskiem
wiec raczej nie sa spiekane
Mam cewki drutowe z polinka i są jak by sklejone, ale jak dla mnie wygląda to jak lakier. W sensie nie widać spoiwa więc jest to lakier w którym jest kąpana cewka i potem wypiekana w piecu dla utwardzenia lub faktycznie nie jest to w tradycyjnym słowa znaczeniu drut nawojowy a jakiś 'samospiekalny', który po podgrzaniu się klei z sąsiadującym.
Ale mniejsza o technologię, czy taśmówki są też tak sklejone?

Powrót